Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

A japán kert hangulatához illő növények és térkövek

2015 június 23

A japán kert hangulatához illő növények és térkövek

– Milyen térköveket és növényeket használhatunk a japán kert építéséhez? –

Japán kert építését olyan emberek veszik a fejükbe, akik a kert szépítés fanatikusai, türelmük végtelen, és csak egy festői szépségű környezetben érzik jól magukat. A folytatásban következzen néhány gondolat a japán kert elrendezéséről, kellékeiről:


1. A japán kert elrendezése

– A japán kert egyes elemeit becsempészhetjük akár kisebb területű kertekbe is, azonban a kellékek teljes arzenálját csak 100 négyzetméternél nagyobb kertben érdemes megmutatni. A kert méretétől függetlenül megvalósítható, hogy a telek határra végig ázsiai cserjék sorát telepítjük. Ez már önmagában jelzi, hogy a japán kert-kultúra kedvelői vagyunk.

– Kisebb kertekben is elfér néhány különálló, formára nyírt cserje, kisebb-nagyobb kőtömbök vagy szobrok, és némi kaviccsal szórt kerti ösvény. A használhatóság jegyében a kerti ösvény kis méretű térkővel burkolt felület is lehet, elég ha a keskeny ösvényt két oldalról kaviccsal szórt sávok szegélyezik. A térkő lehetőleg ne legyen rikító színű, a természetes kövek színvilágából válasszunk, kimondottan előnyös a gránit vagy bazalt hatású térkő. Azért kis méretű térkő burkolat az ajánlás, mert a kert egymástól elkülönülő részeit kanyargós ösvénnyel kötjük össze. A legszebb, ha egy kis patak szeli ketté a kertet és az ösvényt. A térkövezett kerti út folytatásaként nagyméretű lépőköveket helyezünk a patakba, csak ezeken lehet majd átkelni a víz fölött. Persze nem mindenki kedveli az efféle kalandot, nekik az enyhén ívelt fa híd ajánlott, magas korláttal, széles kapaszkodóval.

– Nagyobb kerttel rendelkezőknek illik legalább egy japán díszcseresznye, vagy selyemakác fa mellé kialakítani a kerti pihenő helyet, amelyet akár fedetté is lehet tenni egy csúcsos tetővel borított pavilonnal. Az asztalok, székek, párnák és egyéb kerti kellékek tárolására szolgálhat egy kisebb kerti házikó, ezt japán kertben vörösre, vagy ehhez hasonló élénk színűre festjük. Ha van elég sík felület a kertben, akkor bátran vállalkozzunk egy nagyobb tó kialakítására, annál is inkább, mert a japán kertnek mindenképp része valamekkora vízfelület patak, tó vagy csobogó formájában. A tó vagy patak színes halakkal válik teljessé, és az ázsiai jelleget tovább erősíthetjük a part szakaszra telepített bambuszokkal is. Ha szint különbségek miatt kisebb területekre tagolódnak a kert sík felületei, akkor építhetünk két kisebb felületű tavat, amelyeket patak köt össze egy kis vízeséssel.

– A szint különbségek miatt támfalak és lépcsőfokok kialakítása is szükséges lehet. Ezeket lehetőleg rusztikus sziklákból, vagy nagyméretű rusztikus lépőkövekből építsük.

– A különálló ázsiai fák, vagy nagyobb cserjék köré kisméretű térkövekből rakjunk ki egy kör alakú sávot, ez nemcsak a fűnyírást fogja megkönnyíteni, hanem díszítő elemként is szolgál. Persze itt is úgy válasszunk térkövet, hogy a színe ne essen távol a gránit vagy bazalt tömbök színétől.

 

2. A japán kert kellékei

– A telek határra telepített zöld keretbe ajánlott növények: rododendron, azálea, csengőbojt, babérhanga, hortenzia, esetleg bambusz. A vízfelületek mellé bambuszt és dísz nádat ültethetünk, a tóban valamilyen tavirózsa mutat a legjobban. A kerti pihenő mellett rózsaszín virágú japán cseresznye, vagy selyemakác nyújtja a legszebb látványt. A különálló, formára nyírt cserjék lehetnek tiszafák, fenyők, vagy csipkés levelű magyalok. Nem kevés gondozást igényel, de ékessége lesz a kertnek egy-egy jól kiválasztott bonszai fa.

– A kerti ösvények sokkal helyesebbek, ha kanyargósak, ezért kisméretű térkövekből érdemes őket kirakni. Az ösvényt közepes szemnagyságú kúlé kavics sáv szegélyezi majd, ezért színben ehhez illő térkövet válasszunk. Ilyen például a Klassziko Kocka térkő antracit színben, vagy andezit-antik színben (világosszürke-antracit színátmenetes térkő). Ez a típus alkalmas a fák körüli kör alakú térkő sáv kialakításához is.

 

A japán kert építéséhez ajánlott térkövek árai itt találhatók: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!