Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

A szegélykövek szerepe a térkövezésben

2014 március 25

A szegélykövek szerepe a térkövezésben

A szegélykövek szerepe a térkövezésben

Gyakori kérdés, hogy nem lehetne-e lespórolni valahogy a szegélyköveket, a térkő mellől? Nem lenne szebb, ha közvetlen a zöld gyep szegélyezné a térkövet? Az igény meglenne a szegélykövek elhagyására, a szakmai válasz többnyire mégis az, hogy sajnos nem.

Következő cikkünk a célnak megfelelő szegélykövek kiválasztásáról és beépítéséről szól:


Mi lesz, ha kihagyjuk a szegélyköveket a burkolat mellől?

A burkolat sok kis méretű, egymás mellé helyezett kőből áll, amelyek nem maradnak együtt, ha egy erős keret nem fogja össze őket. Ha kihagyjuk a keretet adó szegélyköveket, akkor a használat során a térkő darabok elkezdenek oldal irányba vándorolni, majd ha már bizonyos távolságra kerülnek egymástól, akkor könnyen ki is fordulnak a helyükről, amikor rájuk lépünk.

Van olyan köztes megoldás, hogy szegély helyett a helyszínen kevert betonba helyezik a burkolat szélső sorát, azonban ez nem egy végleges megoldás, mivel legtöbb esetben a fagyok hatására a beton idővel bereped és szétmálik, ezután pedig nemcsak csúnya lesz, de a térköveket sem fogja megtartani.

 

Hogyan kell megfelelően beépíteni a szegélyköveket?

A 20 vagy 25 cm magasságú szegélyköveknek egy megfelelő mélységű árkot ásunk, majd 10-15 cm-es betonágyba helyezzük őket. A szegélykő tetejének a munkafolyamat végén lehetőleg egy síkban kell lennie a térkő burkolattal, különben akadályozza a burkolatról a szegélykő felé történő közlekedést, mintha magas küszöböt helyeztünk volna egy bejárati ajtó elé.

A szegélykő kiemelése a burkolat síkja fölé akkor indokolt, ha a térkövezett felület alacsonyabban van, mint a mellette fekvő terület. Ilyenkor a talaj lemosódását kivédhetjük az 5-10 cm-re kiemelt szegélykövekkel. Nyilván ilyen esetben lesz szükség a 25 cm-es, vagy akár 40 cm-es magasságú szegélykőre.

 

Lépcső építése szegélykövekkel

A térkövezett felületbe tervezett lépcsőt lehetőleg ugyanazokból az anyagokból építsük, mint magát a térkő burkolatot. Akkor lesz a legszebb az eredmény, ha ugyanazt a térkövet és szegélyt használjuk fel a lépcső építéshez, mint amit a kert többi részén látunk. Mivel a kényelmes lépcső 15 cm magas és 30 cm mélységű fokokból áll, ezért javasolt a fokok függőleges részét minimum 25 cm-es magasságú szegélykőből kialakítani.

Ezeknek a szegélyköveknek tartó szerepük is van, ezért ezeket minimum 5 cm-es betonágyba állítjuk. Ezután a lépcsőfokok vízszintes részét beterítjük az ágyazóhomokkal, majd a síkra húzott felületre szakszerűen elhelyezzük a térköveket. A térkő méretre vágása lépcső építésnél szinte elkerülhetetlen.

 

Szegélykő színének megválasztása

A szegélykő színének lehetőleg harmóniában kell lennie a térkő színével. Többszínű térkő mellé is a leginkább semleges színt érdemes választani, különben a harsány színű szegélykő előbb fogja megragadni a járókelők figyelmét, mint maga a térkő.

Abban az esetben tehetünk kivételt, ha a térkő színe egyezik az épület lábazatának a színével, ugyanis ilyenkor egybefolynak a terek, ha nem törjük meg egy kontrasztot képező másik színnel. Tehát terek külön választásának céljára jól alkalmazható a térkőtől jelentősen eltérő színű szegélykő. Erre egy példa az a megoldás, amikor a gyalogosok számára fenntartott útvonalat szeretnénk feltűnő vonallal elválasztani a burkolat többi részétől.

 

Szegélykő választékunkból bármelyik felsorolt esetben talál megfelelőt méretben és színben is!

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Barna mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Őszilomb Vörös-sárga színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!