Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

A térkő karbantartása, térkő ápoló szerek

2014 április 15

A térkő karbantartása, térkő ápoló szerek

Ajánlott vegyszerek a térkő ápolására, karbantartására

Normális körülmények között a térkövek nem igényelnek karbantartást, leszámítva a rendszeres tisztítást söprűvel, és vizes tömlővel felszerelkezve. Vannak azonban rendhagyó esetek, mint amikor olaj vagy zsír szennyezés kerül a térkő felületre, vagy a folyamatosan nedvességgel érintkező burkolat esetén megjelenő moha és alga telepek elterjedése.

Ilyen esetek kezelésére, megelőzésére lettek kifejlesztve különböző vegyszerek, amelyek közül egy magyar fejlesztésű termékcsaládot emeltünk ki e heti cikkünkben.


A megelőzés eszköze: térkő-impregnáló

Ha már a térkő lerakása előtt tudjuk, hogy a burkolat agresszív szennyeződésnek lesz kitéve, vagy folyamatosan vizes területre építjük be, akkor ajánlott a térkövek kezelése impregnáló szerrel a beépítés során. A célnak teljesen megfelel a magyar SC Home Kft terméke, amelynek a neve „Aqua-stop W Térkő-impregnáló”. A termék használatával megakadályozzuk, hogy a térkő algásodjon, elszíneződjön, a felületén sókivirágzás jelenjen meg. Speciális összetételével elősegíti, hogy a térkő színe hosszú idő után is változatlanul megmaradjon, mert véd a károsító UV-sugarak ellen. A térkövet a homokba, sóderbe történő lerakása előtt célszerű mártással impregnálni. A már lerakott térkő felület esetén a módszer az, hogy ráfolyatással, vagy nagy-cseppes permetezéssel (az anyag folyjon meg a felületen) kell a kezelendő felületre felhordani, legalább két rétegben, közvetlen egymás után, nedves a nedvesre eljárással.

 

A mészkivirágzás gyors eltávolítása

A mészkivirágzás leginkább akkor jelenik meg a beton termékek felületén, amikor az adott felület hosszabb ideig nem tud kiszáradni. Olyankor fordul ez elő például, amikor a raklapon 10 sor magasságra csomagolt térkő úgy kap nagyobb vízmennyiséget, hogy a legfelső sor kivételével az összes többi sokáig vizes marad. Ez elősegíti azt a folyamatot, hogy a cement egyik alkotóeleme, a mészkő, elkezd a térkő felületén kicsapódni. Ez a fehér, fátyolszerű réteg szerencsére magától eltűnik egy idő után, a használattal járó mechanikai koptatás és az esővíz hatására. Időnként előfordul, hogy a mészkivirágzás eltüntetése sürgőssé válik, ilyenkor van szükség vegyszerre. Az előbb említett tisztítószer termékcsaládból a „Térkőtisztító Sókivirágzás eltávolító” alkalmazható erre a célra. Ha minden kötél szakad, akkor háztartási sósavval is lehet egész jó eredményt elérni, de nagyon fontos, hogy minimum háromszorosára kell higítani desztillált vízzel, és permetezni kell a felületre, nem ráönteni. A túl sok sósav károsítja a térkő színét biztosító vasoxidot!

 

Szennyeződések célirányos eltávolítása

  1. Cementfátyol-eltávolító: a cementnyomokat, a cementfátylat, habarcsmaradványokat tudjuk eltávolítani vele.

  2. Moha és algaeltávolító: az aktív klór erejével nagy hatékonysággal tisztítja meg az elalgásodott, bemohásodott felületeket.

  3. Füst- és koromeltávolító: a világosabb színű felületre rakódott nagyvárosi korom- és füstszennyeződések eltávolítására. Kandalló, kandallóüveg, kerti sütő tisztítására is alkalmas.

  4. Olajfolt eltávolító (savmentes): olajfolt, zsírfolt és korom eltávolítására.

  5. Zsíreltávolító: a makacs zsíros szennyeződések eltávolítására, feloldja a felületekről a beszáradt, ráégett zsíros szennyeződéseket. Használható zsíros, olajos kerti sütők felületének tisztítására. Akár hamuzsíros kandallóüveg és cserépkályha tisztítására is.

Az anyagokat minden esetben szivaccsal kell felhordani, majd pár percig hagyjuk „dolgozni” a szert, végül kefével átsúroljuk a felületet. Nem szabad hagyni rászáradni a vegyszert a tisztított felületre. Az eljárás után bő vízzel le kell mosni a felületet.

 

Beton-festékek

A beton-festékek új generációja elődeivel ellentétben már ellenáll nagyobb koptató hatásnak is. A klórkaucsuk alapú „Biztonságos padló- és jelölő festék” olyan műgyanta bevonatot képez a beton felületén, ami mechanikailag nagy igénybevételnek kitehető, akár targoncázható is. Selyemmatt felülete jól tartja a színét, UV álló, sav- és olajálló. Felhordása ecsettel, vagy hengerrel történik. Útjelzésre és a térkövezett felületek védelmére is alkalmazható.

Ha még nem választott térkövet, akkor tekintse át kínálatunkat itt: Térkő-árak .

 

 

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!