Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Ágyásszegélyek térkőből és más anyagokból

2016 augusztus 30

Ágyásszegélyek térkőből és más anyagokból

– Térkövön kívül miből és hogyan készülhet ágyásszegély? –

A strandokról és a nyaralásból hazatérve hamarosan újra napirendre kerül a kertépítés, és a kert szépítés. A kert tagolását, és a pázsit karbantartását szolgálja az ágyás elválasztó szegély, így a kertépítés során biztos, hogy lesz vele dolgunk. A leggyakoribb megoldás a térkőből kialakított ágyásszegély, de a kívánt funkciótól és a pénzügyi keretektől függően más anyagok is szóba jöhetnek. A lehetséges anyagokról, és a térkőből készült ágyásszegély kialakításáról a folytatásban olvashat:


1. Az ágyásszegély típusai, anyagai

– Amikor a tervek alapján elindul a kert megvalósítása, akkor az első fázis a szintek kialakítása. Ezután kezdődhet a kert részekre tagolása támfalak, lépcsők megépítésével, majd a részegységek elválasztása szegélyekkel. Ezen a ponton már látszani fog, hogy hová kerülnek a fák, cserjék, virágágyások és fűszernövény ágyások, esetleg magasított ágyások. Funkció szempontjából kétféle ágyásszegéllyel lesz dolgunk: süllyesztett szegély, vagy kiemelt szegély.

– Kiemelt ágyásszegély: A magasított ágyások esetén a gyep síkjához képest akár 30 40 cm-rel magasabbra kerül az ágyás szintje. Az ágyás fala készülhet deszkákból, fa cölöpökből, kőoszlopokból, vagy akár téglahatású térkövekből is fel lehet falazni. Az ágyásfal mellé ennél a típusnál is célszerű egy 10 – 20 cm széles elválasztó sávot kialakítani térkőből, vagy más anyagból, hogy a fűnyíró kerekének maradjon elég hely.

– Süllyesztett ágyásszegélyek: a legtöbb esetben a gyep szintjével egy vonalba kerül beépítésre az ágyás elválasztó szegély úgy, hogy a fűnyíró kereke elférjen rajta, így a szegélyek mentén sem maradnak hosszabb fűszálak, és meg lehet spórolni a szegélynyírást. Erre a célra kiválóan alkalmas bármelyik típusú térkő, amelynek a szélessége kb. 10 cm és 20 cm közé esik. 10 cm-nél keskenyebb térkövön nem fér el a fűnyíró kereke, 20 cm-nél szélesebb térkő sáv már feleslegesen sok területet venne el a zöld felületből. Az ágyás elválasztóként funkcionáló térkövek beépítését a 2. pontban írjuk le részletesebben.

– A térkövön kívül sokféle más anyag is felhasználható ágyás elválasztó szegélyként, nem mintha a térkő nem lenne esztétikus és gazdaságos megoldás. Néha anyagi okból, néha környezetvédelmi megfontolásból helyettesítik a térkövet fa cölöpökkel, sziklákkal, újrahasznosított műanyaggal, vagy megmaradt építőanyagokkal.

-= A legolcsóbb megoldás, amikor a kert karbantartása során levágott vastagabb faágakat letisztítjuk, méretre vágjuk, és cölöpként leütjük az ágyás mellé, így megszabadultunk a fahulladék nagy részétől és 1-2 évre megoldottuk az ágyás elválasztást is.

-= Kb. ugyanennyibe kerül az a megoldás is, amikor a kert kialakítása során előbukkanó köveket és sziklákat nagyjából egy méretre törjük, és ebből építjük meg az elválasztó szegélyt.

-= Olcsó és környezetbarát eljárás az is, amikor újrahasznosított műanyagból gyártott, ívre hajlítható szegélyt helyezünk az ágyás mellé.

-= Tulajdonképpen a kidobásra váró maradék tetőcserép, vagy kisméretű tégla is alkalmas ágyásszegélynek, még akkor is, ha esetleg méretre kell vágni, hogy megfelelő szélességű legyen, és a megfelelő ívben tudjunk fordulni vele.

2. Térkövek beépítése ágyásszegélyként

– A süllyesztett ágyásszegélyt sokan egyszerűen csak a földbe ássák, majd egy kicsit megdöngölik, de ez nem egy tartós megoldás, főleg a homokosabb, lazább talaj esetén, mert a fűnyírás során ki fognak mozdulni a térkövek. Ez azért is probléma lesz, mert ha nincsenek egy síkban az egymás mellé lerakott kövek, akkor a fűnyíró kése sérülni fog, és a térkőből esetleg leváló darabkák balesetet okozhatnak. A jó megoldás az, ha a térkő vastagságához képest 6-7 cm-rel mélyebb sávot emelünk ki, és homokos kavics, vagy beton ágyazatot alakítunk ki a térkő alatt. Ezután a térköveket belehelyezhetjük a friss betonba, vagy pedig leszórunk a térkő alá 1-2 cm ágyazó homokot, majd gumikalapáccsal a helyére ütjük ügyelve, hogy a végén teljesen egy síkot alkossanak a lerakott kövek.

– A kiemelt ágyásszegély esetén arra kell ügyelni, hogy a szegélyként alkalmazott térkő, vagy térkő-szegély magasságának a fele a földben legyen, és a föld alatti rész beton ágyazatba kerüljön. A téglahatású térkőből épített ágyásfal esetén is ugyanez a fő vezérelv, de ilyen esetben még arra is figyelni kell, hogy a kövek között ne tudjon eltávozni az ágyásra kilocsolt öntözővíz, ezért a térkövek közötti fugákat szép egyenletesen ki kell tölteni a malter anyaggal, és nem árt ha belülről védi a falat egy erősebb vízzáró fólia. Praktikus, ha a kiemelt ágyásszegély építésével egy időben süllyesztett szegélyt is kialakítunk végig a kiemelt szegély mentén. Így nem fenyeget többé a szegélynyírás réme, vagy ha robot fűnyírót veszünk, akkor a robot sem fog állandóan az ágyás körül cirkulálni.

A téglahatású és az összes többi térkő termékünk aktuális árairól itt tájékozódhat: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Barna mix színben most nettó 2284 Ft/m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Őszilomb mix színben most nettó 2284 Ft / m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!