Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Bérelt családi ház esetén kit terhel az udvar térkövezésének költsége?

2015 november 10

Bérelt családi ház esetén kit terhel az udvar térkövezésének költsége?

– Bérelt családi háznál ki fizeti a térkő lerakást, vagy felújítást? –

A bérelt lakásnál is előfordulhatnak váratlan káresetek, meghibásodások, még akkor is ha a bérlő igyekszik mindent elővigyázatossággal kezelni. Ilyen helyzetekben általában bevonható egy biztosító a kár elhárításának a finanszírozásba, ha megfelelő szerződéssel rendelkezünk. Ezen kívül vannak tervszerű és terven felüli felújítások, mint pl. az udvar térkövezése, amelyeket többnyire a tulajdonos finanszíroz, de nem ritka, hogy a bérlő megelőlegezi, aztán később betudják a lakbérbe. A folytatásban néhány további információ következik erről a témáról:


1. Javítás, karbantartás esetén kinek kell fizetni?

– Alapvetően a bérlőnek a normális használattal járó kopást, meghibásodást, kellékanyag pótlást kell állnia. Pl. a lámpákban az izzócserét, a kisgépek karbantartását, vagy térkő esetén a fugákból kinövő gyom irtását, a besöprő homok pótlását.

– A napi használatból adódó karbantartásnál, javításnál nagyobb mértékű feladatok költségeit a bérbeadó fizeti. Egy térkövezett kocsibeálló esetén pl. ha cserélni kell a térkövet, az a bérbeadó költsége, a bérlőnek pedig megfelelő értesítést követően kötelessége eltűrni a munkavégzéssel járó kellemetlenségeket.

 

2. Káresetek költségei kit terhelnek?

– Általában a bérlőnek szerződés szerinti kötelezettsége, hogy az ingatlant rendeltetésszerűen használja, állapotát megóvja, fenntartsa. Természetesen ez a berendezésekre, felszerelésekre is vonatkozik. Legjobb, ha a szerződéskötéskor azonnal állapotfelméréssel kezdi a bérlő, és beleíratja a leltárba a hibákat is. A nagy értékű gépeket közösen ki is kell próbálni, a bérlőnek minden tájékoztatást meg kell adni a rendeltetésszerű használathoz.

– A bérbeadó kötelessége biztosítani, hogy a lakás minden része rendeltetésszerűen használható legyen, egészséget fenyegető helyzet nem állhat fenn. Rejtett hibák alapot adnak a bérleti szerződés azonnali felmondására a bérlő részéről.

– A legjobb természetesen, ha az ingatlan tulajdonos rendelkezik biztosítással, és a nagyobb összegű javításokat a biztosító állja. Ugyanúgy a bérlőnek is lehet biztosítása a saját vagyontárgyaira, és köthet baleset biztosítást a háztartási balesetekre. A biztosító előírhatja az ingatlan felszerelését rácsokkal, extra zárakkal. Természetesen a bérbeadó ennek nem fog ellenállni, az ő ingatlan válik biztonságosabbá ezzel.

– Egy életszerű példa, hogy a térkő burkolatra behajt egy túl-méretes teherautó, amitől megsüllyednek a kövek, kivályúsodik a keréknyom. A költség ilyenkor azt a felet terheli, aki kihívta és beengedte a térkő károsodását okozó járművet. Ha a bérlő tette, akkor ez sajnos nem minősíthető rendeltetésszerű használatnak. Ha a bérbeadó, akkor saját tulajdonában tett kárt, saját költségén kell javíttatni a térkövezett utat. Legjobb tehát, ha rendelkeznek biztosítással, és a biztosítóra hárul a javítás összes költsége. Egy megsüllyedt térkő burkolat helyrehozása akkor több százezer forintba is kerülhet.

 

A térkő burkolat javítása, felújítása előtt itt nézze meg a térkő árakat: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Tégla térkő Mediterrán színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!