Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Boltív építése téglahatású térkőből

2016 szeptember 6

Boltív építése téglahatású térkőből

– Hogyan készítsünk boltívet téglahatású térkövekből? –

.

A boltív valaha az egyetlen tartós építészeti megoldás volt a falak és az oszlopok közötti távolságok áthidalására. Emiatt ma is a régiesen elegáns épületek fő stíluseleme, szinte mindenkiben romantikus hangulatot és csodálatot ébreszt. A téglához hasonló méretű és színvilágú térkövek térhódításával kezd visszatérni az otthonaink belső tereibe, és sok helyen a kertekben is megjelenik, mint díszítőelem. A megfelelő térkő beszerzése után tulajdonképpen magunk is elkészíthetjük kerti kiülőnk boltíves bejáratát. Bár sokan bonyolultnak hiszik, leírás alapján egész könnyű boltívet alkotni térkő elemekből:


1. A tervezéstől az oszlopok felfalazásáig

– A kerti kiülőhelyet egy boltíves bejárattal változtathatjuk romantikus szerelmi fészekké. Ehhez a legszebb, legkézenfekvőbb alapanyag a téglahatású térkő, mivel ötvözi az égetett tégla hangulatát és a beton térkő tartósságát, fagyállóságát. A méret sem mellékes, lehetőleg a kisméretű tégla 24 x 12 x 5 cm-es méreteihez közelálló, téglalap alakú térköveket használjuk.

– A tervezéshez a két legfontosabb tudnivaló az, hogy az oszlopoknak két térkő vastagságúnak kell lenniük, és a legkönnyebben kivitelezhető alakzat a félkör ív. Az átlagos, 5-6 cm vastagságú térköveket félkörívben rakva, maximum 75 – 80 cm oszloptávolságot tudunk biztonságosan áthidalni. 

– Az alapnak elég nagy teherbírásúnak kell lennie, mert az oszlopok tövében viszonylag kis alapterületen jelentkezik az anyagok súlyának összes nyomása. Nemcsak közvetlen az oszlopok alatt kell alapot építeni, ki is kell szélesíteni az oszlopok külső oldala felé, és össze is kell kötni a két oszlop alapját, nehogy elkezdjenek süllyedni egymástól eltérő mértékben. Kb. 40 cm mélyen emeljük ki a földet, és a helyére tömörítsünk be 25 cm homokos kavicsot a fagyvédelem érdekében, majd a maradék 15 cm-t töltsük be hígbetonnal, és a betonvasat se sajnáljuk ki belőle. A betont húzzuk le szép simára, vízmértékkel ellenőrizzük, hogy az alap végig tökéletesen egy síkban legyen. Ha megkötött, akkor kezdhetjük is az oszlopok felfalazását.

– A falazáshoz először is keverjünk be egy adag habarcsot, majd helyezzünk két térkövet párhuzamosan egymás mellé, és a tetejére egyenletesen terítsünk 4-5 mm maltert. Fontos, hogy minden sort az alatta lévőhöz képest merőleges irányba helyezzünk, hogy kötésben legyenek a sorok. A két oszlopot egyszerre építsük, sorról sorra ellenőrizzük, hogy az oszlopok teteje mindig vízszintet mutasson. Ha elértük a kívánt magasságot, akkor hagyjuk egy napot kötni az anyagot, addig úgyis el kell mennünk barkácsboltba deszkákért és szögekért. Magát a félkör ívet meg kell csináltassuk fából egy jó asztalossal, ezt az egyet nem érdemes sajátkezűleg összeeszkábálni.

2. A boltív kialakítása térkőből

– A félkör íves famintát helyezzük be az oszlopok közé, és rögzítsük a megvásárolt lécekkel és szögekkel úgy, hogy stabilan a helyén maradjon, és még egy vagy két sor tégla méretű térkövet is elbírjon

– A térköveket élükre állítva kell egymás mellé helyezni, mindkét oszlop felöl fokozatosan a középpont felé haladva. Természetesen a kövek közé itt is habarcs kerül, alul fél cm körüli vastagságban, felül egy és másfél cm közötti vastagságban.

– A fuga távolságokkal úgy kell játszani, hogy a végén pont elférjen középen egy egész térkő záróelemként. A záró elemet faékkel kell kitámasztani mindkét irányból, viszont az ékeket ki is kell venni még mielőtt teljesen megköt a habarcs. Ilyen módon a térkövek helyzete még kis mértékben tud változni, és jobban szétoszlik a kövek között keletkező nyomóerő. A kötőanyag teljes megszilárdulása után pontosan ugyanezekkel a lépésekkel helyezzük fel a második sor térkövet is.

– Levezetésként a térkövek közötti hézagokat fugázzuk ki szépen a maradék habarccsal, majd ragadjunk drótkefét, és tisztítsuk le a kövekről a rájuk ragadt cseppeket.

A téglahatású antikolt pilis térkő, és sok más térkő termékünk árát itt találja: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!