Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Folyóka (vízelvezető) elemek alkalmazása

2014 június 3

Folyóka (vízelvezető) elemek alkalmazása

Vízelvezetés beton folyóka elemekkel

A tetőről az ereszcsatornán keresztül lefolyó víz kárt tehet a házfalban, a ház alapját áztatva okozhat süllyedést, penészedést, beázást. Amennyiben az ereszcsatorna a térkő burkolat fölött végződik, akkor a térkő alá helyezett műanyag illetve beton-csővel kell elvezetnünk a vizet, vagy a térkővel egy síkba épített beton folyókával.

 

 


A beton folyóka előnyei, jellemzői

A tetőről sajnos nemcsak víz, hanem falevelek és más anyagok is lejuthatnak az ereszcsatornán, így a burkolat alá süllyesztett vízvezeték csövek időnként eldugulnak. Nyilvánvaló, hogy a térkő felület síkjába épített, nyitott folyókát a legkönnyebb tisztán tartani, mivel nem kell hozzá más, csak egy söprű. Még a fémráccsal fedett műanyag folyókák tisztítása is körülményesebb, mint a nyitotté.

A folyóka elemek 40 cm hosszúak, és 9 cm vastagságúak. Szélessége lehet 20 vagy 40 cm, de lakossági célra szinte kizárólag a 20 cm-es változatot szokták alkalmazni. A meder mélysége 4 cm, így a legvékonyabb pontján is min. 5 cm a falvastagsága. A toldásokat a helyszínen kevert habarccsal, vagy kültéri flexibilis ragasztóval kell kikenni, hogy a víz ne tudjon elszivárogni a hézagoknál. Személy és kis teher autókkal is át lehet hajtani rajta, ha ugyanezzel a habarccsal vagy ragasztóval készítünk egy kis alapot, és ebbe helyezzük a folyókákat. Az autó kerekének jóval nagyobb a rádiusza, mint a folyóka medrének, így az autó kereke nem fér be a folyóka medrébe, ezért egész minimális zökkenéssel át lehet jutni rajta. A megfelelő, stabil beépítés után a folyóka elemek megtartják a térkő burkolatot oldalról, így térkőszegélyre nincs szükség ott, ahol a burkolat szélére folyókát építettünk be.

A folyókából szürke mindig van raktáron, de igény esetén más színekben is készülhet, hogy a kiválasztott térkő burkolattal színben harmonizáljon. Ha szorít az idő, akkor a szürke beton színű folyókát is nyugodtan meg lehet venni, és utólag beton festékkel is tartósan be lehet színezni. Ma már olyan műgyanta alapú beton festék is létezik, ami nemcsak időjárás álló, de kopásálló is.

A folyóka elemek beépítése

A legtöbb esetben a folyókát betonba rakják, és még a térkő burkolat lerakása előtt kerül beépítésre. A betonágyat az elemek oldalára úgy kell felhúzni, hogy a 9 cm vastagságú folyókának maximum az alsó 3 cm-es részéig érhet. Ugyanis a térkő közvetlen a folyóka mellé kerül, és annak 6 cm a vastagsága, tehát 3 cm-nél magasabban végződő betonágy esetén már nem lenne elég helyük a térköveknek, és le kéne vésni a betonágyból. Fontos, hogy a folyókák közötti hézagok ki legyenek fugázva, a fugázó anyag megkötése után próbáljuk ki, hogy a beleöntött víz nem tud-e elszivárogni a közökön. Szükség esetén gér-vágással lehet kanyarodni, ehhez 230 mm-es kővágó korongra és egy ennek megfelelő méretű gyorsvágó gépre is szükség lesz. Az utolsó lépés a betonfesték felhordása, ha esetleg a folyókák színe nincs összhangban a térkő burkolat színével.

A folyóka elemek választéka és árai itt találhatók: Egyéb-Betonelem-árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!