Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Fűszereskert építése járdalapokkal és térkövekkel

2015 február 10

Fűszereskert építése járdalapokkal és térkövekkel

Fűszernövény kerthez való növények, járdalapok és térkövek

A fűszernövények ősidők óta életünk részei a gyógyítás, a főzés és az illatosítás terén. Saját fűszereskert kialakításával tavasztól őszig friss, bio fűszerekkel láthatjuk el a családot, főleg ha a kezdetektől szakértő módon állunk hozzá a feladathoz. Tudta például, hogy a fűszernövényeknek víztelenített talajra és általában napi hat óra napfényre van szükségük?


1. Tippek a tervezéshez, és a hozzávalók (növények, járdalapok)

– Hazánkban a legelterjedtebb fűszernövények a következők: borsmenta, citromfű, borsikafű, kakukkfű, rozmaring, petrezselyem, bazsalikom, metélőhagyma, babér, levendula, kamilla.

– A fűszereskert lehetőleg közel legyen a konyhához, ne kelljen főzés közben messzire kiszaladni. Találjuk meg a házhoz legközelebb eső háztáji kertnek való területet, ahol tavasztól őszig legalább hat órán át jut napsütés a növényeknek.

– Alakítsunk ki járdát a háztól a fűszereskertig, hogy esőben is megközelíthető legyen. Ha nem akarunk sokat fordítani a járdára, akkor helyezzünk lépésköznyi távolságokra járdalapokat, így nem kell útalapot építenünk, mindössze egy gumikalapáccsal kell betömöríteni a talajt a járdalapok alatt, és aztán a lapokat a gumikalapáccsal a helyükre ütni. Ha szeretnénk gyakrabban a növények között sétálva gyönyörködni, akkor persze igényesebb kerti út kialakításában is gondolkodhatunk, igen közkedvelt mostanában a kanyargós nyomvonalban haladó kerti ösvény. Ennek kialakításához olyan térkőre vagy járdalapokra is szükség lesz, amelyek lehetővé teszik az ívek, kanyarulatok építését, és stílusban is passzolnak a környezetbe.

– Az ültetési rend kialakításánál fontos szempont, hogy a kisebb növények kerüljenek elérhetőbb helyre. Ugyanezt tartsuk szem előtt a nem évelő növényeknél, hogy az ültetést ne balettozva kelljen elvégezni. Ha van elég hely a kertben, akkor helyezzünk járdalapokat a sorok közé, így minden növény elérhetővé válik. A túl sűrű ültetés következménye sajnos penészedés lehet, ezért ügyeljünk, hogy ne zsúfoljuk össze a növényeket annál is inkább, mert az átültetést nehezen tűrik.

– A háztáji kertben rutinosabban mozgók kezdhetik magról ültetéssel, de ez azzal jár, hogy csak hónapokkal később lesz a magból kiültethető palánta. Igaz, hogy drágább a palánták megvásárlása, de sokkal kevesebb időráfordítással sokkal biztosabb eredményhez vezet. A palánták ültetésénél vigyázzunk, hogy a gyökerek ne sérüljenek, jó laza termőtalajba ültessük, csak a növény szára körül nyomkodjuk le a földet. A fűszernövény gyökere sosem állhat vízben, de kiszáradni se hagyjuk, amikor a növény szára körül száraznak látjuk a termőföld felszínét, mindig akkor kell locsolni, de nem áztatni. Ha ültetés után kicsit fonnyadtnak néznek ki a növények az normális, aggódni csak akkor kell, ha 3 – 4 nap után sem térnek magukhoz.

– A jó hír az, hogy a fűszernövények nagyon ellenállóak, a locsoláson kívül nem sok figyelmet igényelnek. Mivel idővel szeretnénk fogyasztani is a növényekből, ezért vegyszeres permetezés nem jöhet szóba, de ha néhány körömvirágot is ültetünk a fűszerek közé, azzal elűzhetjük a kártevőket..

 

2. A gyakran előforduló fűszereskert formák

– A legegyszerűbb a sima téglalap alakú ágyás, több lépcsős kialakítással úgy, hogy a legtávolabbi legyen a legmagasabban, így még van rá esélyünk, hogy azt is elérjük. Ehhez szükség lesz minimum 25 cm magas szegélykövekre, vagy élére állított 40 x 40 cm-es járdalapokra. Ha a járdalapokat 20-25 cm mélyen beássuk és bedöngöljük a talajba, akkor szinte biztos, hogy betonozás nélkül is megúszható a művelet.

– Talán a legnépszerűbb az utóbbi pár évben az alulról felfelé emelkedő, csigalépcsős fűszereskert kialakítás. Ez nemcsak azért jó, mert jól néz ki, hanem azért is, mert jól körbe lehet járni, viszont a magasabban lévő középső rész védett a kártevőktől és a háziállatoktól. A megépítését jobb szakemberre bízni, mert ez már kicsit bonyolultabb feladat. Némi alap elkészítése után egyenes oldalú térkövekből építik fel a csigalépcső oldalait, kültéri ragasztóval, soronként fél kővel eltolva. A térköveket élére állítják, hogy mindig kifelé legyen a színe. A kész keretbe lehet betölteni a termőtalajt, felülre ültessük a legkevésbé vízigényes fajtákat, mivel a lejtés miatt lefelé haladva egyre több víz fog jutni a növényeknek.

– A kör, vagy pontosabban torta alakú növényágyás nagyon mutatós, de nem mindenhol praktikus, mert lehet, hogy nem tudjuk vele kihasználni a rendelkezésre álló területet. Mindenesetre a megfelelő átmérő megválasztásával bárhol alkalmazható, és a tortaszeletekhez hasonló kialakítással jól hozzáférhető forma. A kör külső kerületét íves oldalú térkövekből érdemes kirakni, majd stílusosan félhold alakú, vagy kör alakú járdalapokkal körbeszegélyezni az ágyást, hogy körbejárható legyen akkor is, ha felázik a talaj körülötte.

 

3. A szüretelés és tárolás

– A fűszernövények levelét legjobb közvetlen fogyasztás előtt levágni. Ha zárható edényben tároljuk, akkor egy évig is eltartható, de előtte ki kell szárítani fénytől védett helyen, csokrokban fellógatva.

– Valamivel tovább tarthatók el a fűszerek, ha apróra vágva jégkocka tartóba helyezzük, és vizet öntünk rá, majd megfagyasztjuk. Ezután a kockákat be is zacskózhatjuk, és úgy tároljuk a mélyhűtőben. Amikor eljön az idő, a levesbe, főzelékbe, mártásokba csak beledobjuk a fűszerkockákat.

 

A fűszereskert építéshez ajánlott járdalap árakat itt találja: Járdalap árak.

Ha térkő árakra is szükség van, azokat itt találja: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!