Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Gyep nélküli kert térkővel

2017 április 18

Gyep nélküli kert térkővel

.

– Hogyan építsünk szemrevaló kertet gyep nélkül, térkővel? –

.

.

A kertek többségében a pázsitnak központi szerep jut, mert hívogatja az embert, hogy lépjen rá és érezze jól magát rajta. Ez a cikk senkit nem fog lebeszélni a pázsitról, inkább alternatívát kínál arra az esetre, ha valaki nem tudja, vagy nem akarja vállalni a gyeppel járó feladatokat, mégis rendezett és növényekkel teli kertet szeretne. Az biztos, hogy egy ilyen kert megépítéséhez sok térkőre lesz szükség a fák és cserjék elválasztására, a magaságyások kialakításához, vagy akár a kerti bútorok és egyéb kerti díszek alatti burkolatok kialakításához. Erről lesz szó a cikk folytatásában:


1. Miért kellene több térkő és kevesebb gyep egy kertbe?

– Általában a kis alapterületű kertek készülnek gyep nélkül, egyszerűen azért, mert a legfontosabb elemek közül nem fér el az összes, csak mondjuk az első három. Például amikor valaki mediterrán hangulatú kiskertet épít, és ragaszkodik az antik dél-olasz hangulatú térkővel burkolt kerti pihenőhelyhez, a dézsás leanderekhez, és a téglahatású térkőből csigavonalban épített fűszerkerthez. Egyszerűen nem marad hely a pázsitnak, vagy maximum csak egy nagyon keskeny sáv marad. Sajnos egy térkő szélességű csíkot még ebből a kevés pázsitból is el kell venni a széléről, mert ezen fog futni a fűnyíró kereke. Csak így tudunk profin és kényelmesen füvet nyírni, szegélynyíró nélkül.

– Ritkábban, de előfordulnak olyan helyek is, ahol egyszerűen nem marad meg a gyep, mert nem jók a helyi adottságok. Jellemzően a magas házak északi oldala mögé beszorított kiskertek járnak így, mert nem kap elég fényt a terület, emiatt a pázsit kisárgul, foltokban kipusztul, vagy elgazosodik, mert az igénytelenebb fajok kiszorítják. Ilyenkor igaz a mondás, hogy egy csúnya gyepnél jobb egy szép térkövezett felület.

– Meg kell még említeni a lustaság faktort is, amikor valaki előre látja a gyeppel együtt járó rabszolgasorsot: a rendszeres fűnyírást, szegély-nyírózást, gyomirtózást, gyomtalanítást, gyep felújítást. De jobban hangzik, ha azt mondjuk, hogy annyira szereti a fákat, cserjéket, virág- és fűszernövény ágyásokat, hogy sajnálja elvenni ezektől a helyet a gyep számára.

2. Egy konkrét példa a gyep nélküli kert elrendezésére

– Egy antik tégla lábazattal ellátott házhoz készült a kert, ahol adottak voltak a több évtizedes fák. Ezek kivágása szóba sem jöhetett, viszont az egész háznak régies, patinás hangulatot kölcsönöztek, és a kert nagy részét beárnyékolták. A kerttervezéshez alapkoncepció volt a rusztikus, antikolt térkő, amely megadja a kert karakterét, de nem kerül túlsúlyba a növényekhez képest.

– A kerítés mentén felváltva követték egymást a fák és a díszcserjék, egy kb. másfél méteres sávban. Ezek egy 40 cm magas, téglahatású térkőből épített támfallal lettek elválasztva a mélyebben fekvő térkövezett járófelülettől. A támfal egyenes vonalát helyenként megtörve 1 – 2 méter hosszú beugrók lettek kialakítva, amelyekbe pont befér néhány árnyéktűrő dézsás cserje, konkrétan egy fehér virágú cserjés pimpóról, és több sárga levelű kecskerágóról van szó. A fák és cserjék alatt talajtakaró növényekkel, és kulé kaviccsal lett beborítva talaj, így nem sok esély maradt a gyomoknak, és a kiszáradástól is meg lett védve a talaj.

– A kert legdélibb sarkába került egy virágágyás, térkőből készített magaságyás formájában. Az évelők magvait bőkezűen szórták a talajra, így ez lett a legszínesebb, legfeltűnőbb része a kertnek.

– Ahhoz, hogy élvezhessék a háziak a kert szépségét és nyugalmát, kellett még néhány kerti bútor, amelyek stílusban passzolnak a kerthez, a házhoz és a térkőhöz is.

– Ebben a gyep nélküli kertben szinte semmi nincs, amit karban kéne tartani, a cserjék és fák metszésén kívül, maximum a dézsás növényekre és a virágágyásra kell néha tápoldatot önteni, ha látványosan satnyulni kezdenek a növények.

BLOG ÖTLETEK_164_Gyep nélküli kert térkővel-3

A gyep nélküli kertet nem lehet megúszni térkő vásárlás nélkül, a tervezéshez a legfrissebb térkő árak itt találhatók: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Barna mix színben most nettó 2284 Ft/m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Őszilomb mix színben most nettó 2284 Ft / m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!