Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Gyephézagos térkő vagy műanyag gyeprács?

2018 április 3

Gyephézagos térkő vagy műanyag gyeprács?

– Mikor ajánlott a gyephézagos térkő és mikor a műanyag gyeprács? –

Az ápolt gyep egy kertből sem hiányozhat, szinte egyenértékű fogalommá vált a szép kerttel. A kihívás ebben az, hogy a gyepnek nemcsak szépnek kell lennie, hanem strapabírónak is. Ugyanis a füves területeket általában nemcsak nézzük, hanem használjuk is, járunk rajta gyalog vagy járművel, gyerekek bringáznak és birkóznak rajta, kisállatok használják kifutópályának. Amikor az igénybevétel akkora, hogy a fű önmagában már nem bírja ki, akkor meg kell erősítenünk műanyag gyepráccsal, vagy gyephézagos térkővel. Hogy mikor jobb megoldás a műanyag és mikor a beton térkő, arról a cikk folytatásában lesz szó:


Különbségek a gyephézagos térkő és a műanyag gyeprács között

– A műanyag gyeprács könnyű, jól elrejthető, mégis jelentős a teherbírása, akár személyautóval is lehet járni rajta. Alapvetően a gyors és egyszerű lerakás a legnagyobb előnye, de ez csak akkor igaz, ha egy-két gyalogosnál nagyobb forgalmat nem kell elviselni, ugyanis jármű forgalom esetén a terhelés miatt a darabok szétválnak a nyomástól, és kicsúsznak a helyükről. Ahol jármű is kerülhet a gyeprácsra, ott sajnos körbe is kell szegélyezni az egész felületet, ami földmunkával jár és betonozással, és minimum 2-3 nap átfutási idővel. Ha esetleg van otthon maradék térkő, betonlap, vagy bármi ami alkalmas lehet szegélynek, akkor ezeket az anyagokat is felhasználhatjuk a gyeprács megtámasztására úgy, hogy ezeket beleállítjuk a friss betonba. A lényeg az, hogy a szegélynek használt térkövek vagy egyéb anyagok teteje egy síkban legyen a műanyag gyeprácsokkal, miután a helyükre kerültek. A lerakás után a gyeprácsok lyukait töltsük meg termőfölddel úgy, hogy maradjon kb. 0,5 cm hely a tetejéig. Miután beszórtuk fűmaggal, tartsuk folyamatosan nedvesen a földet, amíg megerősödik a fű!

– A beton gyephézagos térkövet a nagy teherbírásáért szeretjük. Bár cserébe nagyon virít a fű között a szürke beton, és nyáron nagyon át tud melegedni, ami nem tesz túl jót a fűnek. Ami szintén nagyon mellette szól, az hogy saját súlyánál fogva stabilan marad, legtöbbször szegélyezni sem kell. A 40 x 40 x 10 cm-es gyephézagos térkővel sokkal könnyebb dolgozni, de stabilitás szempontjából még jobb a 60 x 40 x 10 cm-es a maga cca. 40 kg súlyával. Ideiglenes kocsibeállóknál a gyephézagos térkő az ideális megoldás, mivel egy tömör és nem túl köves talajon nem igényel mélyebb alapot, csak azt a kb. 12 cm földet kell kiszedni, ahová az ágyazó homokot töltjük be, és utána erre kerülnek rá a gyeprácsok. Így spórolunk a földmunkán, nem kell murva, nem kell sávalap a szegélynek, és nem kell maga a térkő szegély, és ha akarjuk kb. 1 óra alatt felszedhetjük és átrakhatjuk máshova.

– A gyephézagos térkő legnagyobb hátránya az, hogy felforrósodik, sokak szerint elkortyolja a vizet a fű elöl, így nyáron könnyen kiég a benne lévő fű. Erre az egyedüli jó megoldás az, ha bőségesen locsoljuk, de ez sajnos nem az esti tíz perces locsolócsöves öntözés kategória, amikor maximális nyomáson gyorsan megmutatjuk a vizet a fűnek, aztán mehetünk aludni. Ha szép, ápolt kinézetű gyepet szeretnénk, ugyanakkor a gyephézagos térkő minden előnyét is szeretnénk élvezni, akkor kénytelenek leszünk öntözőrendszer kiépítésével gondoskodni a folyamatos víz utánpótlásról. Ez az, ami megéri, ha szépet akarunk alkotni, nem csak gyorsat.

A gyephézagos térkő, és a többi térkő típus beszerzése előtt most érdemes megnézni az aktuális térkő árakat, itt: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!