Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Járdalap burkolatok felújítása, karbantartása

2014 október 21

Járdalap burkolatok felújítása, karbantartása

Járdalapokkal burkolt terasz, lapostető, és betonra ragasztott burkolólapok javítása

Az építőipar legújabb anyagai segítségével gyorsan és tartósan hozhatók helyre a járdalap burkolatok, ha azok alapozó rétegei elöregedtek, vagy eleve rosszul voltak elkészítve. Mindegyik esetben a legnagyobb ellenség a járdalapok alatt összegyűlt víz, amely fagyos téli időben megemeli a burkoló lapokat, terasznál és lapostetőnél szétfagyasztja a lapok alatti aljzatbetont, áztatja a födémet és a falakat. A megoldást jelentő anyagok és teendők a következők:


A járdalapok helytelen beépítéséből adódó problémák

– Ha a járdalapok alatti ágyazó réteg nem egyenletes, a lapok emiatt terhelésre kopognak, akár ki is mozdulnak a helyükről.

– Terasz és lapostető esetén az előző hibát fokozza, ha a járdalapok fugái nem vízzáró anyagból vannak, vagy a fugázó anyag elöregedése miatt engedik át a csapadékvizet.

– A betonból készült alapréteg is idővel szétfagyhat, porózussá válhat.

A járdalappal burkolt emeleti terasz, és a lapostető ilyen hibái súlyos károkat okoznak, mivel a folyamatos nedvességtől a födém és a falak is károsodnak, belül peregni kezd a vakolat. Előfordulhat, hogy a víz szigetelésre szánt réteg alá literszámra beszivárgó víz épp a szigetelő réteg miatt nem tud eltávozni, és ezért peregnek a beltérben a vakolt, festett felületek. Épp ezért a javítási munkálatok során mindenképp szakítsunk időt ezeknek a felületeknek a kiszárítására szellőztetéssel, fűtéssel.

 

A javításhoz javasolt lépések és anyagok

A járdalapok felszedése utáni első lépés, hogy a helytelenül kialakított vagy elöregedett ágyazatot távolítsuk el, az esetleg károsodott víz szigetelést bontsuk el minél alaposabban. Terasz és lapostető esetén vizsgájuk meg, hogy a födém is szétfagyott, berepedt-e. Ha igen, akkor véssük ki a fagyások, repedések körüli részeket, majd következhet a beltéri falfelületek kiszárítása. A száraz és pormentesített födémre építsük vissza a víz szigetelést, ügyelve a megfelelő lejtésre. A járdalapok alatti ágyazati réteget rendszerint nedves felületre kell ráhordani. Ennek a rétegnek a kialakításához, javításához a következő anyagok használhatók:

– Javító- és kiegyenlítő habarcs. Pl. Sopro RS 462: gyors kötésű, nagy szilárdságú javító habarcs, meglévő kültéri beton ágyazat hibáinak kitöltéséhez, szint kiegyenlítéshez.

– Kéregerősítő, javító habarcs. Pl. Sopro SSP 465: kimondottan kültéri beton járdalapokhoz ajánlott gyors kötésű javító habarcs.

– Fugázó és Repedést kitöltő kétkomponensű epoxi gyanta. Pl. Sopro GH 564: a felújítandó ágyazati réteg repedéseinek kitöltésére is alkalmazható, kvarchomokkal dúsítva fugák kitöltéséhez nagyon jó megoldás, mivel ellenáll a víz, az időjárás és különböző vegyszerek hatásainak.

 

 Az esetleg cserére szoruló járdalapok beszerzését kezdje itt: Járdalap-árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Barna mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Őszilomb Vörös-sárga színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!