Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Járdalapok és állatok

2014 szeptember 23

Járdalapok és állatok

Milyen hatása lehet a járdalap burkolatnak a környezetünkben élő állatokra?

 

A járdalapokat a betolakodó állatok ellen védekezésül használjuk, a haszon állatainknak biztonságot, a házi kedvenceinknek kényelmet adnak. Ezúttal ebből a szempontból adunk néhány hasznos tippet a járdalapokkal kapcsolatban:

  

 


A járdalapok hatása a házi állatokra

– A kutyákkal kapcsolatban a leggyakoribb téma, hogy mit művelnek a párzási időszakban – gyakorlatilag bármit lebontanak, kikaparnak vagy átugornak, hogy eljussanak a másik nem képviselőihez. A beton járdalapokkal megerősíthetjük a kennel kerítését oldalról és alulról. A drótháló mellé 30 cm mélyre leásott 50x50x6 cm-es beton járdalapok biztos, hogy egy időre elgondoltatják a hívatlan vendégeket, mivel így a drótháló alatt sem jutnak át, és az aláásó módszer sem lesz egyszerű. Viszont a kennel alját nem nagyon szokták beton járdalapokkal burkolni, mert nagyobb kutyákon felfekvések jelentkezhetnek tőle, és nyáron nagyon fel tud melegedni. Ennek ellenére megoldás lehet az ásás ellen, ha a kennel földjét kiássuk 30 cm mélyen, és ide fektetjük le a beton járdalapokat, majd visszahordjuk rá a kiszedett földet. Nyilván az a tuti megoldás, ha a drótháló mellé állítva elhelyezett járdalapok találkoznak a föld alá vízszintesen lefektetett lapokkal, így áthatolhatatlan lesz a rendszer. A beton járdalapokkal burkolt kocsibeállók és kerti utak egyébként kimondottan jót tesznek a rajtuk rohangáló kutyák karmának, mivel a kemény beton felület szépen lekoptatja a folyamatosan növésben lévő karmokat, így nem kell rendszeresen manikűrözni.

Kutya a járdalapon

.

 

 

 

– A macskák a szabadság és az öntörvényűség szimbólumai. A kertben tartott macskák többnyire díjazzák a beton járdalap burkolatot, főleg amikor este visszasugározza a napsütéssel felvett meleget. Ilyenkor kellemesen lehet szundikálni rajta, amíg

Járdalapon cicajön a gazdi simogatni és a macska kaját adagolni.

 

 

– A tyúkól alját gyakran burkolják beton járdalapokkal. Nemcsak azért, mert egy locsolócsővel remekül lehet tisztítani, hanem azért is mert az ásással és kaparással próbálkozó ragadozókat távol tartja. A tyúkólban szokás 1-2 négyzetméter felületet meghagyni földdel borítva, a kapirgálásra vágyó tyúkok részére. Ha ez a felület a kerítés közelében van, akkor célszerű beásni pár járdalapot a föld alá, ezzel megnehezítve a róka-koma akna munkáját.

– A disznók, nyulak, és egyéb háztáji állatok mind jól viselkednek a járdalapokkal burkolt járófelületeken. A fedett részeken is lehet alkalmazni a járdalapokat, csak itt valami alomnak valót is szoktak rászórni a felületre. A tisztítás ezeknél a háziállatoknál is könnyen megoldható egy locsolócsővel, főleg ha a burkolat egy irányba lejt, és mellette ki van alakítva egy vízelvezető árok, pl. beton folyóka elemekből.

 

  A járdalapok és a vadállatok

– A vadon élő állatokat sokkal inkább a kertünk kerítésén kívül szeretjük látni, mint belül. Vaddisznó ellen sok helyen kell védekezni, mert a dróthálót aláássa, bebújik alatta és megdézsmálja a kerti növényeket. A nagyobb méretű járdalapokkal szokták ilyenkor megerősíteni a kerítés alját, pl. a 60x40x 6 cm-es méretűt akár 45 cm-es mélységbe le lehet ásni, és még mindig kiáll 15 cm-t, hogy ne tudjon átbújni a jószág a drótháló alatt.

– A vadon élő madarak már szívesebben látott vendégek a kertben, mint a vaddisznók. Főleg a téli időszakban, amikor pár szem napraforgóért cserébe hosszabb ideig is csodálhatjuk őket. A tapasztalat szerint a galambok, és a többi madárfaj is ugyanolyan szívesen felszedi a magokat a beton járdalapokról is, mint a földről.

–  A házi és a vadállatok között határesetet jelentenek az állatkertben élő, saját gondozóval rendelkező állatok. A jószívű gondozók pár éve pl. a medvék részére vásároltak húsvéti meglepetésként beton vízelvezető folyóka elemeket és járdalapokat, hogy a macik tisztán, rendben köszönthessék a tavaszt.

 

A teljes járdalap választékunk méretekkel és árakkal együtt itt tekinthető meg: Járdalap-árak.

 

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!