Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Járdalapok vágása, fúrása

2014 december 16

Járdalapok vágása, fúrása

Mivel és hogyan lehet járdalapokat vágni és fúrni?

A járdalapok lerakása során szükség lehet a lapok méretre vágására, néha még fúrásra is. Ehhez nem árt tudni, hogy milyen a járdalapok belső szerkezete, mekkora kavics szemek lehetnek benne, van-e benne betonvas. Mielőtt elmegyünk a gépkölcsönzőbe, nem árt tudni, hogy milyen gépek és eszközök szükségesek egy ilyen művelethez:

 


1. A járdalapok szerkezete

A legfontosabb információ vágás és fúrás szempontjából, hogy a járdalapok nem tartalmaznak betonvasat. A gyártás úgy történik, hogy a földnedvesre kevert beton alapanyagot a formába töltés után préselve és vibrálva tömörítjük. Ezzel az eljárással olyan nagy szilárdságúak lesznek a járdalapok, hogy nincs szükség a betonvasra. A vágásnál és fúrásnál az sem mindegy, hogy mekkora kavics szemekkel találkozhat a vágó vagy fúró eszköz. A legnagyobb kavics szem 8 mm-es lehet, de igazán pechesnek kell lenni, hogy pont egy ilyet találjon el valaki vágásnál – fúrásnál, mivel döntő többsége a szemeknek 2 és 6 mm közé esik. Tulajdonképpen a legnagyobb nehézség ennél a feladatnál, hogy a nagyobb kavics szemek eltérítik a vágókorong és a fúró útját. Ez különösen a gyöngykavicsos felületű járdalapoknál probléma, mert nehéz elkezdeni a vágást, fúrást. Ezért ajánlott a vágást a járdalap alsó feléről kezdeni, mivel az alján nincsenek kavicsok. Fúrás esetén viszont nem annyira szerencsés alulról kezdeni, mert az ütvefúró gyakran kiszakít egy darabot a felületből, amikor keresztüljut az anyagon.

 

2. Járdalapok vágásához és fúrásához milyen eszközök szükségesek?

– A vágáshoz szükséges gép lehet kézi gyorsvágógép (pl. egy FLEX L 3206 CD sarokcsiszoló), ha csak néhány járdalap elvágására készülünk, és nem okoz gondot a porfelhő, ami a vágás következtében keletkezik. A megfelelő korong átmérő 230 mm, kimondottan kővágásra alkalmas gyémánt korongra lesz szükség. Ügyeljünk rá, hogy a vágás mélység legalább 60 mm legyen, és előny ha a gép rezgéscsillapítással is rendelkezik. Kikölcsönzés előtt nem árt ellenőrizni, hogy a korongról nincsenek-e lekopva a fogak, mert úgy nem sokra megyünk vele. Ha sok járdalap méretre vágására készülünk, pl. ha 40 cm széles járdalapokból kell kirakni egy 55 cm széles járdát, akkor mindenképp ajánlott az asztalra rögzített vizesvágó gép kikölcsönzése. Erre a célra megfelelhet pl. az EINHELL RT-SC 570 vizes kővágó gép. Bár a teljesítmény jellemzők épphogy elfogadhatók, de fontos szempont, hogy az egész gép asztallal együtt 54 kg, így még van esély rá, hogy darus teherautó nélkül is haza tudjuk szállítani a kölcsönzőből.

– A fúráshoz fúrókalapács, vagy fúró-vésőkalapács nevű eszközre lesz szükség, lehetőleg gyémánt fúrószárral, valamennyire rezgéscsillapított kivitelben (ilyen pl. a Makita HR4011C). Az igényeknek megfelelő átmérőjű fúrószárat kérjünk hozzá, pl. ha kerti lámpa alátét lesz a járdalapból, akkor 20 mm átmérőjű lyuk elegendő lesz. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a járdalap repedésére kisebb az esély, ha egy 10 mm-nél nem nagyobb átmérővel kezdünk, és aztán ezt szélesítjük ki a végső átmérőre, tehát ennek megfelelően kérjünk keskenyebb fúrószárat is a géphez. Ha sok a fúrnivaló a kertben, vagy csak kell a nagyobb fúróteljesítmény, akkor válasszunk egy HILTI TE 7-C fúrókalapácsot, amihez még porelszívó modult is lehet kérni.

A vágni-való járdalapokkal kapcsolatban bővebben itt tájékozódhat: Járdalap árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Tégla térkő Mediterrán színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!