Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Kavics-kert kialakítása járdalapok felhasználásával

2016 március 8

Kavics-kert kialakítása járdalapok felhasználásával

– Hogyan tervezzünk és építsünk kavics-kertet járdalapokkal? –

A kiszáradt folyómederben találkozhatunk kicsi, közepes és gigantikus méretű kavicsokkal, amelyek a színkavalkád és az összevisszaság ellenére mégis szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Ezt a hangulatot sokan szívesen látják viszont a kertben, persze modernebb, rendezett és könnyen karbantartható formában. A kavicsot faháncs helyett alkalmazhatjuk talajtakaróként, kitölthetjük vele a növények közötti területeket, vagy a járdalappal burkolt kerti utak melletti részeket, esetleg a kerti patak medrét, ha van. További tippek a kavics-kertekről a folytatásban:


1. A kavics-kert kialakítása

– Amint a kert vázlatos tervét papírra vetettük, máris kezdhetünk válogatni a különböző szemnagyságú és színű kavicsok, valamint zúzott kövek között. A leggyakrabban alkalmazott fajta az 5 – 8 cm-es kulé kavics, de nem muszáj egy kerten belül egyféle méretű és színű kavicsokkal dolgoznunk, viszont arról gondoskodnunk kell, hogy a különböző fajtájú kavicsok ne tudjanak összekeveredni, és szétszéledni. Ehhez szegélyt kell tennünk a kavics-sávok szélére, amire legalkalmasabbak a betonágyba helyezett, 4 – 8 mm-es gyöngykaviccsal borított felületű szegélykövek, vagy a keskeny és hosszúkás formájú gyöngykavicsos járdalapok.

– A műveletet a föld kitermelésével kezdjük, majd terítsük ki a vízáteresztő gyomfóliát (geotextíliát), és a növények helyén vágjuk ki kereszt alakban, hogy legyen helye a gyökérnek.

– Még mielőtt ráhordanánk és elterítenénk a kavicsréteget, meg kell építenünk a kerti utakat, ugyanis maga a kavics járófelületnek nem kényelmes. A legstílusosabb, ha a kerti út burkolata is gyöngykavicsos felületű járdalap, vagy finomszemcsés, természetes homokszínű járdalap. Előfordulhat, hogy a sablonméretű, sorozat gyártott járdalapok túl modernek, túl ipari hangulatúak a kavicsok természetességéhez képest. Ezt oldhatjuk a különböző méretű járdalapok véletlenszerű kombinálásával, és az út nyomvonalának eltérítésével az optimális egyenes vonalhoz képest. Az is jó megoldás, ha a járdalapokat nem szorosan egymás mellé helyezzük, hanem egymástól 10 – 20 cm-re, kényelmes lépés távolságra, így kevésbé érvényesül a járdalapok monotonitása a kavicsok kavalkádjához képest.

– Már a tervezési fázisban gondoljunk arra is, hogy annyira ne akarjunk kavicsos kertet, hogy nem lesznek növények a kaviccsal borított felületek között. Bármilyen szép is egy kő a kertben, azért a növények fontosabbak.

2. A kavics-kert karbantartása

– Ebben az esetben is igaz, hogy a folyamatos karbantartás sokkal kisebb megrázkódtatást jelent, mint az elburjánzott növényzettel szembeni dzsungel harc. A kavicsokra hullott leveleket és más maradványokat 1 – 2 hetente fel kell gereblyézni, különben a bomlástermékekből pár év múlva jó minőségű termőtalaj lesz a magról szaporodó gyomok és minden más számára.

– A kavicsok a napfénytől elzárt, nedves helyeken mohásodhatnak, ezt elkerülni nem nagyon lehet, és tulajdonképpen annyira nem is csúfítja el az összképet, hogy érdemes legyen vegyszerezni miatta. Le lehet tisztítani a kavicsokat kimondottan ilyen célra készített felülettisztító célgéppel, vagy kisebb kertekben akár pár évente át lehet csoportosítani a kavicsréteget az árnyékos helyekről a napos részre, és vissza. De határozottan kényelmesebb és olcsóbb megoldás megmagyarázni milyen jól mutat az a kis moha a kavics felületén, szinte szerencse, hogy rátelepedett.

A kavics-kerthez használható gyöngykavicsos járdalapok választéka és aktuális árai itt találhatók: Járdalap árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Tégla térkő Mediterrán színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!