Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Kert tervezési ötletek járdalappal burkolt teraszokra

2016 május 31

Kert tervezési ötletek járdalappal burkolt teraszokra

– Hogyan tervezzük meg a kiskertet a járdalappal burkolt teraszon? –

Amikor a burkoló a helyére rakja az utolsó járdalapot is az épülő teraszon, akkor kezdődik a következő munkafázis: a balkonnövények kiválasztása, a legjobb elrendezés lerajzolása, és a kellékek megvásárlása. Tervezési tippek részletesen a folytatásban:


1. A növény fajták kiválasztása

– Először is határozzuk meg, hogy mennyi zöldet szeretnénk, ami számunkra elfogadhatóan kompenzálja a beton járdalapok, a vaskorlát és a berendezési tárgyak ridegségét. A fajták kiválasztásánál ne feledkezzünk meg arról, hogy a növény jóval nagyobbra nőhet, mint amekkorának megvásároltuk, legjobb ha megkérdezzük a kereskedésben, hogy mekkorára szokott megnőni a választottunk. Amikor átesünk a ló túloldalára, akkor a túl sok vagy túl nagy növény miatt a gazda már nem fér el a saját teraszán, és elveszti az értelmét az egész.

– A kereskedésben azt is érdemes megemlíteni, hogy a terasz tájolása mennyire tér el az észak-déli iránytól, így jó eséllyel olyan növényt tudnak ajánlani, amely szereti a teraszunk éghajlati viszonyait. A vízigény is fontos szempont a választásnál, például teljesen fedett terasz esetén ne kérjünk nagyon vízigényes fajtát, főleg ha a balkonládák elhelyezését a korláton belülre tervezzük vagy a járdalapokra állítva. Sok helyet meg lehet spórolni, ha a kaspókat és balkonládákat kampókkal felakasztjuk a falakra, vagy a korlátra. A balkonládák lehetőleg a korlát belső oldalán legyenek, mert ez a rész védett az időjárástól. Ezzel az alsó szomszédot is védjük, ha lakik valaki a teraszunk alatt.

– A növény választásnál az illat sem elhanyagolható tényező! Az illatok sokkal nagyobb hatással vannak ránk, mit gondolnánk. Kellemes illatú növényekkel kényelmesebben, otthonosabban érezhetjük magunkat a teraszon, elkezdünk nagyobb mértékben kötődni a helyhez.

– Mielőtt elmegyünk a kertészetbe, gondoljuk végig, milyen formájú és színű növény illene legjobban a hely hangulatához, a korláthoz, a bútorokhoz és a járdalapokhoz. Biztosan lesznek olyanok, akik kizárólag olyan alapon választanak majd a kertészet kínálatából, hogy a lehető legkevesebb gondozást igénylő fajtát keresik. Rájuk az előző három pontban felsorolt szempontok sem vonatkoznak.

2. A cserepek, balkonládák elhelyezése

– Cserepek, balkonládák kiválasztása előtt nézzük meg a növény színét és méretét. Amire elsőre gondolunk, annál jóval nagyobb cserepet vegyünk, mert idegesítő, amikor közepes erősségű széltől felborulnak és összetörnek a növények. Színben és stílusban a cserépnek harmóniában kell lennie a növénnyel, a fallal, a berendezési tárgyakkal, a korláttal és a járdalapokkal. Ha praktikus módon agyagszínű, vagy földszínű járdalapokat rakattunk le, akkor a legelterjedtebb agyagcserepeket és barna műanyag cserepeket is nyugodtan megvehetjük gazdaságos áron, a terasz nem arról szól, hogyan döntsük romba a pénzügyi terveinket. Akár a félbevágott pet palack is megteszi balkonláda helyett, sokkal jobb, mint a sivár, növénytelen terasz látványa.

– A cserepes növények legjobb helyen a járdalap burkolat szélén lesznek, lehetőleg szélvédett helyen. Ha cserép alátétre is beruházunk, akkor a növények öntözés után sem hagynak nyomot a járdalapon. A sötétebb, földszínű vagy kavicsos felületű járdalapokon egyébként nem nagyon látszik a nedvesség, ilyen esetben akár megúszható az alátét.

– Ne legyenek fenntartásaink a zöldségekkel sem, ha van otthon pár darab felesleges balkonládánk, akkor rakjuk körbe velük a járdalapok szélét, és ültessük tele paradicsommal, paprikával, karalábéval, vagy bármivel amit szeretünk.

– A legfontosabb összetevője a terasznak azért mégis csak a gazda. A lényeg az, hogy élvezzük a kertet, ne vállaljuk túl magunkat, találjuk meg a harmóniát a növény fajták, a cserepek és a járdalapok között.

A teraszok burkolására is kiválóan alkalmas járdalapok aktuális árát itt találja: Járdalap árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Tégla térkő Mediterrán színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!