Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Kerti szökőkút építése házilag, térkőből

2015 április 14

Kerti szökőkút építése házilag, térkőből

– Térkövezett szökőkút építése házilag, lépésről lépésre –

Az ápolt kerteknek egyre gyakrabban része a kis kerti tó, vagy szökőkút, és ez nem divathullám, hanem azt az igényünket elégíti ki, hogy közel érezzük magunkat a természethez, és legyen egy pár négyzetméternyi terület a világban, ahol teljes nyugalom tölt el minket. Ennél már csak az jobb, ha a forró nyári napokon munka után feltűrjük a nadrág szárát és belemártjuk a lábunkat a saját térkövezett kerti szökőkutunkba. Ehhez már csak építeni kell egy szökőkutat, a következők szerint:


1. A térkövezett szökőkút hozzávalói, előkészületi munkák

– Mindenekelőtt találjuk meg az ideális helyet a kertben, ahova a térkövezett szökőkutat el tudjuk képzelni. A térkövezett felület elvileg bármekkora lehet, de legtöbbször 1 és 4 négyzetméter között szokott lenni, tehát maximum egy 2 x 2 méteres területre kell gondolnunk, mivel a házilag épített szökőkút többnyire négyzet alakú az egyszerűség kedvéért. A hely kijelölésénél szempont lehet az is, hogy a szökőkút vizét mozgásban tartó szivattyúnak áramellátásra van szüksége, bár elvileg ezt szakemberrel ki lehet építtetni a kertünk bármely pontján. Ami még fontos lehet, hogy a szivattyú nem nagyon szereti a homokos vizet, ezért ügyeljünk rá, hogy az eső ne tudja ráhordani a térkövezett felületre a szökőkút körüli talajt. Ezért is ajánlott, hogy legyen egy kissé kiemelkedő peremmel szegélyezve a szökőkutunk.

– A térkő gyakorlatilag bármilyen színű és formájú lehet, ami passzol az adott környezetbe. A természetes kövekhez hasonló színű, barna árnyalatos, vagy a bontott tégla színéhez közel álló térkövek valószínűleg természetesebbnek fognak hatni, mint például egy harsány sárgás árnyalatú őszilomb szín. A forma választásnál javasolt a szögletes formákban gondolkodni, mivel ezek zártabbak, és kisebb esélyt hagynak a gyomnövények megtelepedésének a fugákban. Térkő választékunkból a Pilis Antik térkő Vörös-tégla színben, vagy a Pilis térkő mediterrán színben felel meg ezeknek a szempontoknak.

– A térkövön kívül szükség lesz még ugyanannyi négyzetméter tófóliára, mint maga a térkő, valamint ugyanennyi felületre elegendő horganyzott fémhálóra, és minél sűrűbb fonatú dróthálóra. A munka elkezdése előtt még szerezzünk be pár vödör folyami homokot, és pár vödör kulé kavicsot is. A legfontosabb alkotóelem a szivattyú, amit szaküzletben érdemes megvenni. A kiválasztáshoz kérjünk tanácsot az eladótól, ehhez tudni kell a megforgatott víz mennyiségét, és azt, hogy milyen magasra kell majd emelnie a vízoszlopot. Ha megmondjuk, hogy szökőkút szivattyút keresünk, akkor tartós, napi 24 óra használatra alkalmas típust fognak ajánlani, és a kivezető cső is megfelelő szórófejjel lesz ellátva. A szivattyút a későbbiekben egy kb. 10 literes, magas falú, hosszúkás műanyag vödörbe fogjuk belehelyezni, vagy ha nincs ilyen otthon, akkor ezt is be kell szereznünk például egy gazdaboltban.

 

2. A térkövezett szökőkút felépítése

– Az első művelet, hogy négy karó leütésével kijelöljük a szökőkút helyét, és 10 cm mélyen kiemeljük a földet. A kiásott gödör közepét pontosan mérjük ki, és itt ássunk le annyira, hogy a műanyagvödör pont beleférjen. A vödör pereme 4 cm-rel legyen magasabban, mint a körülötte lévő talajszint.

– A vödörtől kifelé a gödör széléig töltsünk be homokot 5 cm vastagságban, és döngöljük meg lapáttal, vagy ásóval. Az egész felületet úgy alakítsuk ki, hogy a vödör felé lejtsen méterenként 1-2 cm mértékben. A vödörbe hullott homokot távolítsuk el. A vödör aljába tegyünk egy-két térkövet, vagy téglát, erre állítsuk rá a szivattyút, és az elektromos kábelt vezessük el a betöltött homokon keresztül a dugaljig. A szivattyút úgy kell elhelyezni, hogy a későbbiekben a víz teljesen ellepje. Fogjuk a tófóliát, a közepére vágjunk egy 5 cm-es lyukat a szivattyúból kivezető cső számára, és terítsük rá a homokra. A fóliára tegyük rá a horganyzott fémhálót, és arra a dróthálót, ezek fogják megtartani a térkövet, miközben a víznek szabad áramlást hagynak a térkő alatt. A térkövet helyezzük rá a dróthálóra, a széleknél hajtsuk fel a tófóliát és döngöljük be a homokot a szélső térkövek mellé. Díszítésként szegélyezzük a térkövet kulé kavicsokkal, illetve a szivattyú csöve köré is szórhatunk belőle. A térkő szélére a kavicsok mellé még elhelyezhetünk bontott téglát, sőt ültethetünk virágokat is egy keskeny sávba.

 

A szökőkúthoz ajánlott Mediterrán, vagy Vörös-tégla színű Pilis Antik térkő árát és jellemzőit itt találja: Térkő árak.


20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2284 Ft/m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Mediterrán színben most nettó 2284 Ft / m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!