Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Kerti támfal építése növénytartó beton támfal elemekkel (rézsűkővel)

2014 április 29

Kerti támfal építése növénytartó beton támfal elemekkel (rézsűkővel)

Kerti támfal építés szakszerűen beton támfal elemekből

Kerti támfal építésre különösebb szaktudás nélkül is nyugodtan vállalkozhatunk, ha a fal magassága nem magasabb 2 méternél. A hozzávalók: beton támfal elemek min. 12 db / négyzetméter mennyiségben, termőföld, sóder, cement, talicska, csákány, lapát, gumikalapács, zsinór, mérőszalag. A ‘receptet’ az elkészítéshez cikkünkben olvashatja.

 

 


A kerti támfal építés hozzávalóinak beszerzése

Amire biztosan szükségünk lesz, az maga a beton támfal elem, vagy más néven a rézsűkő. Az általunk forgalmazott 40 x 40 x 15 cm-es típusból az egy négyzetméternyi felületre számított anyagigény 16 db. Sok esetben a rézsűkövek között hagynak 15 cm hézagot, hogy a növényeknek több helye legyen, a kerti támfal több zöldet mutasson, mint betont. Ez általában statikailag is még elfogadható, nem bontja meg a támfal stabilitását. Azzal érdemes számolni, hogy a hézagokon kisebb-nagyobb mértékben kimossa az eső a termőföldet, és ez látszani fog a támfal előtt lerakott térkő felületen, ha ilyen elrendezésű a kert. A két méternél alacsonyabb kerti támfal építéséhez ezen kívül csak homok és kavics kell, illetve földnedves beton, ha a fal több, mint egy méter magas.

 

A támfal elemek alapjának elkészítése

Zsinór segítségével jelöljük ki az alap nyomvonalát 40 cm-es szélességben. Ássuk ki a földet kb. 30 cm mélységben, ha a falmagasság 1 méternél kisebb, illetve 50 cm mélységben, ha 1 méternél magasabb a fal. Az alap mélységét úgy kalkuláljuk, hogy az alsó sor a rézsűkövekből legalább félig be lesz ásva a földbe. Homok és kavics keverékéből 20 cm vastagságban töltünk be az árokba, majd megdöngöljük, így kapunk egy fagyvédő réteget. Az 1 méternél magasabb falmagasság esetén erre még 20 cm földnedves betont is terítünk. Ügyelni kell rá, hogy a betont csak közvetlen a rézsűkövek elhelyezése előtt töltsük be az árokba, nehogy túl korán megkössön. Arra is figyeljünk, hogy a talajszint alatt 7-8 cm-rel be kell fejeznünk az árok feltöltését, hogy maradjon helye a rézsűköveknek.

 

A növénytartó rézsűkövek beépítése

Az elemeket sorban egymás mellé helyezzük hézag mentesen, vagy hézaggal, ahogy ezt már a hozzávalók beszerzésekor nyilván eldöntöttük. Ha betonba rakjuk a rézsűköveket, akkor gumikalapáccsal beütögetjük őket a helyükre. Amint kész az első sor, a növénytartó részt betöltjük termőfölddel. A rézsűkő mögötti területet betölthetjük a maradék homokos kaviccsal, hogy elősegítsük a csapadékvíz elszivárgását. A korábban kiemelt földdel az első sor síkjáig feltöltjük a rézsűkövek mögötti területet is, és bedöngöljük. A második sor elhelyezése úgy történjen, hogy fél kővel elcsúsztatjuk a sort, így stabilabb lesz a fal. Ha ütközésig egymásnak toljuk az elemek peremét („előlapját”), akkor lesz a lehető legmeredekebb a fal, azaz 70 fokos a dőlésszög, azonban így nem sok helyet hagyunk a növényeknek. Ha a fal mögött van elég hely, akkor hagyjunk el soronként 10 cm-t a növény ültetéshez. A növénytartó részt és a rézsűkövek mögötti területet mindig soronként betöltjük földdel az adott sor magasságáig, így haladunk a tervezett falmagasság eléréséig.

 

Tanácsok a két méternél magasabb kerti támfal építéséhez

A két méternél magasabb támfal építését lehetőleg bízzuk szakemberre. Gondoljunk rá, hogy egy rosszul elkészített fal leomlása anyagi és testi épségbeli károkat okozhat. A magas támfal építésénél már szükség lesz rá, hogy kb. 2 méterenként az egy oszlopban elhelyezkedő rézsűköveket betöltsék betonnal, és be is vasalják. A magasságtól függően az alapként szolgáló betonréteg vastagságát is meg kell növelni. A beépítéskor a támfal elemeket 5%-os lejtéssel meg lehet dönteni a mögöttük lévő földtömeg irányába, esőzések alkalmával így jobban ellenállnak a vizes földtömeg nyomásának.

Az általunk forgalmazott beton támfal elemek választéka és árai itt találhatók: Egyéb betonelem árak .

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Barna mix színben most nettó 2284 Ft/m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Őszilomb mix színben most nettó 2284 Ft / m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!