Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Kerti tó és medence építés térburkolatai

2014 július 1

Kerti tó és medence építés térburkolatai

Kerti tóhoz és medencéhez ajánlott térburkolatok

A kerti tó és a medence megközelítéséhez is szükség van szilárd és tisztítható járófelületet biztosító útburkoló kövekre. Egyre gyakoribb, hogy nemcsak a medence mellé, hanem alá is térkő burkolat kerül, ugyanis ősszel sokan lebontják a medencét, és nem mindegy milyen látványt mutat a helye a bontás után.


Térkő beépítése medence alá és mellé

Az első kérdés, hogy a burkolat túllóg-e a medencén, vagy pontosan követi a medence alakját. Az utóbbi esetben ugyanis a kis méretű, íves oldalú térkő a legpraktikusabb, mivel ezzel lehet legjobban köröket és íveket kirakni. Ívekben végződő burkolatot nagyon nehéz leszegélyezni, ezért célszerű ebben az esetben a szélső sort beton ágyazatba rakni.

Ha a medence szélén túl némi járófelület is készül, akkor viszont gyors és mutatós megoldás a nagyobb járólap alkalmazása, pl. 40 x 40 cm-es lapok beépítése.

Mindkét esetben a burkoló kövek alá alapot kell építeni, ezt ajánlott 10 cm vastag szárazbetonból elkészíteni, mivel a medence feltöltött állapotban a mérettől függően 3 és 20 tonna közötti nyomást fejt ki a burkolatra.

Ügyelni kell rá, hogy a medence alja ne sérüljön, ezért a burkoló köveket nem szabad túl nagy hézaggal rakni, és a hézagokat jó alaposan be kell söpörni, valamint a besöprőhomokot jó alaposan be kell tömöríteni a fugákba. A nagyobb járdalapok előnye, hogy sokkal kevesebb a hézag a kövek között, és sokkal gyorsabban lehet haladni a lerakással.

Gyöngykavicsos felületA járdalapok felület kialakítása lehet apró színezett szemcsés (1-2 mm szemnagyság), gyöngykavicsos (4-8 mm szemnagyság), vagy fehér zúzott mészköves (2-5 mm szemnagyság). A fehér felület talán a legmutatósabb, és az érdessége miatt is praktikus járófelület a medence mellé, viszont nem minden környezetbe passzol ez a szín. Ezzel ellentétben a gyöngykavicsos felület színben bárhova illik, mivel sok különböző színű kavics-szemből áll, összhatása mégis a lehető legtermészetesebb a megjelenése. 

A medence körül kialakítandó járófelület szélességét legalább 80 cm-esre tervezzük, és lehetőség szerint folytassuk a járdát az épület bejáratáig legalább lépésközre helyezett járdalapokkal. A komfortérzetünket igencsak meg fogja emelni, ha szilárd burkolaton el tudunk tipegni a legközelebbi törölközőig akkor is, ha esetleg nincs odakészítve a medence mellé.

 

Kerti tóhoz ajánlott térkő típusok

Gyöngykavics és növényA kerti tó célja, hogy a természet egy darabját a saját kertünkbe varázsoljuk, ezért a tó mellé színben és formában minél természetesebb burkoló köveket válasszunk.

A leggyakoribb választás a gyöngykavicsos felületű járdalap, mivel olyan gyöngykavics szemek alkotják, amelyek a folyóvizek hordalékából származnak.

A terméskőhöz hasonló megjelenésű a sárgás homokszínű járdalap, amelynek a felülete 1-2 mm-es színezett kavics-szemekből áll. Mindkét színösszeállítás közel áll a természethez, és elég semleges ahhoz, hogy a hangsúly a körülötte lévő növényzet szépségén maradjon.

A cikkben említett járdalapokról bővebben itt tájékozódhat: Járdalap-árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Barna mix színben most nettó 2284 Ft/m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Őszilomb mix színben most nettó 2284 Ft / m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!