Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Különleges térkő szegélyek

2016 június 7

Különleges térkő szegélyek

– Milyen anyagokból készülhet a szegély a térkő burkolat mellé? –

A térkő melletti szegélyek támasztó funkciót látnak el, betonágyba helyezve a helyükön tartják a térköveket, egyben tartják a burkolatot. A hagyományosnak mondható méteres, nútféderes típussal könnyű dolgozni, de vannak sokkal izgalmasabb, különlegesebb megoldások ezen kívül. Például az igazi bazalt macskakővel régiesen elegáns hangulatot adhatunk hozzá a térkőhöz. A téglahatású térkő, vagy bontott tégla szegélyként alkalmazva természetes eleganciát kölcsönöz a burkolatnak, és a környezetnek. De készülhet térkő szegély még öntött betonból, terméskőből, sziklákból, sőt akár üres üdítős üvegekből is. A folytatásban ezeket ismertetjük:


Különleges térkő szegély megoldások

– A nagy méretű bazalt macskakő 18 x 18 x 14 cm-es paramétereivel jó erős szegélykőnek számít, megfelelően betonba helyezve és kifugázva örök darab, és akár teherautóval is nyugodtan át lehet hajtani rajta. A méreténél fogva egy hangsúlyos keretet alkot a térkő mellett, biztos hogy nem marad észrevétlen, meghatározó szerepe lesz a térkő burkolat környezetének arculatában. Színben létezik fekete, a szürke különféle árnyalatai, és szürkés barna. Még érdekesebbé tehető a szegély, ha variáljuk a különböző színeket. A nagy tömörség, és az üveges szerkezet miatt a bazalt macskakő nagyon tartós, fagyálló, sóálló és minden mást is kiálló megoldás. Egyedül a mérete lehet korlátozó tényező, mivel előfordulhat, hogy domboldalban a szegélykőnek magasabban kell lennie, mint a térkőnek, de ha elég magasan kiemeljük a térkő szegélyt, akkor már túl kis része marad a beton ágyazatban ahhoz, hogy stabil maradjon.BLOG ÖTLETEK_120_Különleges térkő szegélyek-1

– A téglahatású térkő, és maga a bontott tégla is rendkívül elegáns keretet ad a térkő burkolatnak. Könnyen beszerezhető, olcsónak mondható anyag pl. a bazalt macskakőhöz képest. A 24 x 12 cm-es mérettel pont elég magas ahhoz, hogy stabilan tartsa a térkövet még akkor is, ha 5 – 10 cm-rel magasabbra áll ki a térkő felülethez képest. A bazalt macskakőnél kisebb fugával érdemes lerakni, mivel a kövek mérete is sokkal kisebb. A fugákat alaposan kenjük ki habarccsal, vagy bármilyen fagyálló kültéri fugázó anyaggal, hogy a szegély ne engedje át a vizet, és ne tudjanak betelepedni a fugákba a gyomnövények. Gyalogos járdák mellett, vagy ágyás szegélyeknél lehet átlósan, átfedéssel, dominószerűen lerakni a téglákat, szorosan egymás mellé. Ez nagyon tetszetős megoldás, de nem mindig praktikus, mert aki a téglák sarka 4 – 5 cm magasan kiáll a térkő síkjából, így aki át szeretné lépni, az előbb-utóbb hasra fog esni miatta. Viszont ott, ahol nem sétálunk keresztül a szegélyen, mert nincs rá ok, ott használható, és nagyon különleges látványt nyújt a döntött téglasor.

BLOG ÖTLETEK_120_Különleges térkő szegélyek-2– A kanyargós kerti utat kísérő, változó magasságú szegélyt előregyártott elemekből kirakni sokszor bonyolultabb, mint a helyszínen kizsaluzni, és betonból kiönteni. A hullámzó szegély izgalmas látványt nyújt, és szinte művészi, ahogy a különböző szinteket szép fokozatosan köti össze.BLOG ÖTLETEK_120_Különleges térkő szegélyek-3

– A terméskő és a szikla nemcsak természetesnek ható, hanem tényleg természetes anyagok, szegélyként alkalmazva semmihez sem hasonlítható hangulatot adnak hozzá a térkő burkolathoz. Különböző formákban és méretekben kaphatók, biztos hozzá tudjuk igazítani a térkövek színéhez és stílusához. A fugázó anyagból biztos, hogy a szokásosnál többre lesz szükség, és az is biztos, hogy csak gyakorlott szakember tudja szépen lerakni, pontosan egymáshoz illeszteni a darabokat. Rutinosabbak akár a szegély magasításával támfal rendszereket, sziklakerteket is ki tudnak alakítani, ahol a szintek úgy kívánják.BLOG ÖTLETEK_120_Különleges térkő szegélyek-4

– Leginkább vicces, vidám hangulatot kedvelőknek lesz elfogadható az újrahasznosított üdítős üvegekből kialakított szegély. Térkő mellé ne betonozzuk be, nehogy eltörjön és balesetet okozzon, ez inkább ágyás szegélynek, térelválasztó sávnak alkalmas, fejjel lefelé beállítva az ágyazó homokba. Legfőbb, vagy talán egyetlen előnye, hogy tükrözi a mindent újrahasznosító gazda világszemléletét. Állítólag a színes üdítős üvegeken áthatolva szépen csillan a napfény, de ehhez elég sokáig ott kell állni, és mereven figyelni az üvegeket.

A különleges szegély kiválasztása után különleges térköveink közül is válasszon egyet, a választék és a friss árak itt találhatók: Térkő árak.


20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2284 Ft/m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Mediterrán színben most nettó 2284 Ft / m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!