Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Lábazati kő típusok és a hozzá illő járdalapok

2014 november 18

Lábazati kő típusok és a hozzá illő járdalapok

Milyen lábazati kő mellé milyen járdalap illik?

A lábazatként szolgáló burkoló lapok kiválasztása általában hamarabb megtörténik, mint a kocsibeállónak és gyalogos járdának szánt térkövek, vagy járdalapok megálmodása. Ezért stílusban és színben a meglévő lábazati kőhöz kell igazodnia az új járdalapnak, térkő burkolatnak. Ebben igyekszünk segítséget adni e heti cikkünkben:


A különböző lábazati kő és falburkoló lap típusokhoz ajánlott járdalapok

– A hasított, roppantott és vágott termés kövek (mészkő, homokkő, andezit lapok) rusztikus felületűek, nem túl harsány színűek, általában világosbarna, vagy világosszürke színűek. Elsősorban a világosabb színárnylatokhoz passzolnak a zúzott fehér mészköves járdalapok, ezek nemcsak színük miatt, hanem rusztikus megjelenésük miatt is illenek a terméskő lábazatokhoz.

Fal-hasított-terméskő

 

 

 

– A műkő lapok tulajdonképpen terméskő utánzatok, felületük ugyanúgy rusztikus, mint a termésköveké, színük azonban nagyon változatos lehet, bár jellemzően egész világos, gyakran fehér színben gyártják őket. Ezekhez is jó választás a zúzott fehér mészköves járdalap, vagy ha ez nagyon eltér a lábazati burkoló lap színétől, akkor szóba jöhetnek a gyöngykavicsos járdalapok is, mivel a felületük ezeknek is rusztikus, és a gyöngykavics szemek sokszínű kavalkádja tulajdonképpen bármilyen másik színnel összhangban lesz.

Fal-műkő

  

 

 

– Szeletelt tégla, klinker tégla, vagy dísztégla lábazathoz leginkább a hasonló színű, színezett finomszemcsés járdalapok fognak illeni. Bár ezek más alapanyagokból készülnek, és a csúszásmentesség érdekében a felületük is érdesebb, mint a tégláé, mégis egységessé tehető a két anyag, ha megtaláljuk a megfelelő színárnyalatú járdalapot. A vörös klinkerhez pl. választhatunk agyagvörös, világos-piros vagy bordó színű, finomszemcsés felületű járdalapot. A gyöngykavicsos lapok egyébként még ki is emelik a vöröses árnyalatú téglaszíneket.

Fal-Szeletelt tégla

 

 

 

 

– A szeletelt márvány vagy gránit felületű lábazat mellé elsősorban a kevésbé rusztikus járdalapok illenek, vagyis a finomszemcsés felület lesz a nyerő. Mivel a márvány és gránit lapok különleges színeik miatt népszerűek, ezért ezeknél érdemes olyan járdalapot választani, ami kontrasztot képes a márvánnyal vagy gránittal, így jobban felhívja a figyelmet a különleges lábazati lapokra.

Fal-vágott-terméskő

 

 

 

 

 A felsorolt felületű és színű járdalapok árai itt találhatók: Járdalap-árak.

 

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!