Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Lehet-e házilag térkövet készíteni?

2014 szeptember 2

Lehet-e házilag térkövet készíteni?

Létezik-e házilag előállított térkő?

 

Régen a kertes házak beton burkolatait szinte mindenki magának meg tudta csinálni. Nem kellett hozzá más, csak sóder, cement, betonkeverő, egy láda sör, meg egy pár haver. Ma is megvan az igény a pénztárca kímélő, házi megoldásokra, minden téren. De nézzük meg alaposabban, van-e ennek értelme, ha térburkoló kövek előállításáról van szó?

 

 


Az öntött beton burkolat és a földnedvesen préselt beton térkő alapanyagai, előállításának módja

– Az öntött beton alapanyagai: 0-16-os sóder (max. 16 mm-es kavics-szemek), cement, víz

– A beton térkő alapanyagai: 0-4-es kétszer rostált homok (max. 4 mm-es kavics-szemek), 4-8 mm-es vagy 2-6 mm-es osztályozott kavics vagy zúzott kő, cement, víz. Az úgynevezett ‘kopóréteg’, ami tulajdonképpen a finomszemcsés felületű járófelület, 0-4-es kétszer rostált homokból és 2 mm-es osztályozott kavicsból készül cementtel és vízzel, ehhez színes térkő esetén pigmentet tartalmazó porfesték kerül.

– Az eljárás öntött beton esetén az, hogy a vödörbe kimért alapanyagokat beadagoljuk a betonkeverőbe, ügyelve arra, hogy mindig elég vizes legyen a bekevert anyag, különben feltapad a puttony oldalára, és nem lehet majd kiönteni a gépből. Ha kész az anyag, akkor talicskába engedjük, és egyszerűen beborítjuk a zsalu-deszkák közé, majd ügyesen szétterítjük és a tetejét lesimítjuk.

– A térkő úgy készül, hogy az alapanyagokat egy behordó puttonyba tesszük, ami mérleg is egyben, és ebből kerülnek a keverőgépbe az anyagok, száraz állapotban. A vízből csak annyit szabad hozzáadni a keverékhez, hogy éppen földnedves legyen, azaz enyhe nyomásra könnyen összetapadjon. A bekevert anyaggal aztán színültig betöltjük a 7,5 cm vastag gyártó sablont. Egy kisebb nyomással annyit préselünk az anyagon, hogy 5-10 mm-t roskadjon, így lesz elég hely, hogy a színezett finomszemcsés kopóréteggel újra feltöltsük a sablont. Ezután erős nyomással és még erősebb vibrációval addig tömörítjük a földnedves anyagot, míg a vastagsága eléri a 6 cm-t, ezáltal a belső szerkezete teljesen légmentessé, tömörré válik.

 

Az öntött beton burkolat és a földnedvesen préselt beton térkő tulajdonságainak összehasonlítása

– A két eljárást összehasonlítva a legszembetűnőbb különbség a cementhez hozzáadott víz mennyisége. Ez kulcskérdés, ugyanis drámaian befolyásolja a kész beton végszilárdságát. Minél kevesebb vízzel állítjuk elő a betont, annál nagyobb szilárdságú végterméket kapunk!

– A térkő gyártáshoz használt keverőgép nem forgódobos, hanem kényszer-keverő. Ez azért nem mindegy, mert a kényszer-keverő kevésbé engedi a különböző fajsúlyú anyagok kiosztályozódását, így a bekevert anyag homogénebb, jobb minőségű lesz.

– A leglényegesebb különbség az, hogy a térkő előállításánál préselést és tömörítést alkalmazunk, ezáltal az anyag belső szerkezete teljesen hézagmentessé válik, így nem lesz lehetősége a víznek, hogy fagypont alatt szétrepessze, vagyis fagyálló betont kapunk.

 

Végkövetkeztetés

A beton térburkoló kövekre vonatkozó szabvány azt írja elő, hogy a terméknek fagyállónak, kopásállónak és nagy szilárdságúnak kell lennie. Őszintén szólva a házilag öntött betonnal ezek közül egyiket sem tudjuk teljesíteni. Nem véletlen, hogy a megfelelő minőségű térkő előállításához speciális gépek és berendezések szükségesek. Ráadásul még spórolni sem nagyon tudunk a házi kivitelezéssel, ugyanis a felhasznált alapanyagok közel ugyanannyiba kerülnek, mintha megvettük volna a kész térkövet!

 

Az általunk forgalmazott térkövek árai itt találhatók: Térkő-árak.

 


20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2284 Ft/m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Mediterrán színben most nettó 2284 Ft / m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!