Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Lépcső építés élmosott járdalapokból

2015 augusztus 25

Lépcső építés élmosott járdalapokból

– A lépcső építéshez alkalmas járdalapoknak az éle is kövekkel borított, vagy színezett –

Számtalan helyen lehet találkozni olyan lépcsőkkel, amelyek kaviccsal, vagy zúzott mészkővel borított járdalapokból készültek, de az esztétikát lerontja, hogy a járdalapok oldala szürke beton. A kivitelezők próbálják megoldani a látható problémát többek között úgy, hogy a járdalapok élét 45 fokban megvágják, így az élek találkozásánál majdnem teljesen el lehet tüntetni a szürke felületet. Sajnos a befektetett idő és energia ellenére egyik megoldás sem néz ki olyan jól, mintha a lépcső gyárilag élkezelt járdalapokból készült volna. A folytatásban ezt a problémát és a megoldást részletezzük:


1. Hibák és megoldási kísérletek

– Amikor szürke élű járdalapokkal próbálunk burkolni egy lépcsőt, hamar látni fogjuk, hogy csapdába kerültünk: ha a függőlegesen beépített lapokon túllógnak a vízszintesen helyezett járdalapok, akkor a vízszintes lapoknak látszik a betonszürke éle. Ha a függőlegesen beépített járdalapok mögé bevágjuk a vízszintes részeket, akkor a függőleges lapok szürke éle fog virítani a legláthatóbb helyen.

– A legolcsóbb, legegyszerűbb, de még elfogadható megoldás az, ha szürke járdalapokból építjük az egész lépcsőt, így minden oldalról egyforma szürkét fog mutatni.

– Az is lehet egy jó megoldás, ha beszínezzük a szürke éleket betonfestékkel. Azt figyelembe kell venni ilyenkor, hogy a betonfestékek többsége nem kopásálló, tehát ez csak akkor használható, ha a vízszintesen helyezett járdalapok túllógnak a függőleges lapok szélén. A betonfesték egy idő után kezd fakulni, ezért 2 – 3 évenként át kell majd festenünk. Néhány színben létezik már kopásálló betonfesték is, ha szerencsénk van, és kapunk a járdalapokhoz illő színben, akkor megúszhatjuk az átfestést.

– A bevezetőben említett 45 fokos vágásokkal majdnem jó megoldást kapunk, de sajnos a vágott él valószínűleg nem lesz tökéletesen egyenes, így a két járdalap találkozásánál kisebb-nagyobb hézagok fognak mutatkozni. Ha kitöltjük a hézagokat csemperagasztóval, akkor meg ott vagyunk, ahol a part szakad, mert a ragasztó is látszani fog, mivel más színű, mint a kövekkel borított, vagy színezett járdalap.

– Az egyetlen tökéletes megoldás tehát az, hogy anyagában színes, vagy élszínezett járdalapokat vásárolunk, illetve kaviccsal vagy zúzott mészkővel borított járdalapok esetén élmosottat. Lehet, hogy ezekből kisebb a választék, vagy néhány gyártó és forgalmazó egyáltalán nem tart ilyet, de egy kis utánajárással biztos, hogy lehet találni az elképzeléshez közel álló színű és felületű járdalapot, amely még élkezelt is.

 

2. A lépcső építés menete élmosott, vagy élszínezett járdalapokból

– Az első lépés a föld kiszedése úgy, hogy nagyjából a kívánt dőlésszöget alakítjuk ki a tervezett lépcső helyén. Ha van elég helyünk, akkor törekedjünk a 45 fok körüli dőlésszögre, a 15 cm magas és 30 cm széles lépcsőfokok a legtöbb ember számára kényelmesen járhatók.

– A függőlegesen helyezett lapok alól szedjük ki a földet csákánnyal, lehetőleg úgy, hogy 25 – 30 cm mély legyen az árok. Töltsünk bele 5 – 10 cm vastag réteg híg betont az árokba, és ebbe állítsuk bele az élmosott vagy élszínezett járdalapot, majd gumikalapáccsal üssük le olyan mélyre, hogy max. 15 cm álljon ki belőle. Nyilván a megadott értékek 40 cm-es járdalapokhoz vannak kalkulálva.

– A következő lépcsőfoknak 30 cm-rel beljebb és 15 cm-rel feljebb kell elhelyezkednie. Mérjük ki pontosan a helyét, ne sajnáljuk rá az időt. Az összes lépcsőfok függőleges részét ugyanúgy betonozzuk be, ahogy az előző pontban le van írva.

– A vízszintes járófelületeket úgy alakítsuk ki, hogy a járdalapok alatt legyen némi teherhordó réteg (murva, vagy sóder), és 1 – 3 cm ágyazó homok.

 

Az élmosott vagy élszínezett kivitelben is kapható járdalapok árait és méreteit itt találja: Járdalap árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Tégla térkő Mediterrán színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!