Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Lopásbiztos növények a térköves utcafronton

2017 szeptember 12

Lopásbiztos növények a térköves utcafronton

– Hogyan lesznek lopásbiztosak a növények a térköves utcafronton? –

A térköves utcafrontra ültetett növényekre sokféle veszély leselkedik, és érdekes módon nem a kórokozók vannak az első helyen ezek között, hanem azok a károkozók, akik az ültetés után nem sokkal eltüntetik őket. De mégis mit tehetnénk ellenük? A folytatásában adunk néhány tippet ezzel kapcsolatban:


A növényekkel beültetett utcafronti térköves felület biztosítása lopás ellen

– Bár a kameráknak és a különböző objektum védelmi szolgáltatásoknak is kétségtelenül van visszatartó erejük, most inkább megelőző jellegű intézkedésekről lesz szó. A megfelelő növényfajok kiválasztásáról, és a megfelelő ültetésről, amely megnehezíti a lopást a térkövezett utcafronti területeken.

– Az egyik bevált trükk, hogy díszfű féléket ültetünk végig a kerítés és a térkövezett járdafelület közötti területen, ugyanis ezek zsenge fiatalkorukban jelentéktelen és értéktelen növénykéknek tűnnek, pár héttel később viszont olyan karaktert kölcsönöznek az utcafronti látképnek, amely mindenki figyelmét magára vonja. Ekkorra viszont már vastag tővel rendelkeznek, szerteágazó gyökérzettel és rengeteg hajtással, ezért borzasztó macerás az eltulajdonításuk. Ugyanakkor a térkövezett felület határán gyönyörű kontraszt lesz a sok zöld szárból álló növényrengeteg. Ilyen díszfű-féle például a pampafű, a tollborzfű, és a molnárpántlika.

– A díszfüvekhez hasonló taktika a talajtakaró növények alkalmazása a térkövezett felületek határán. Mivel nem túl magas, de nagyon terjedelmes növényekről van szó, ezért legtöbben nem is feltételezik, hogy el lehetne vinni őket. A díszfüvekhez hasonlóan ezek sem túlságosan gondozás igényesek, viszont a térkő burkolat irányából időnként sövény-nyírózni kell, mert folyamatosan terjeszkednek, és egy idő után be fogják kebelezni a térköves járdát is. Ide tartoznak a kecskerágó félék, a kékszakáll, és a terülő madárbirs.

– Kézenfekvő megoldás az enyves kezűek ellen a szúrós tövisekkel rendelkező növények ültetése. Ezeket megfogni sem egyszerű, nemhogy a szárukat szorítva kirángatni őket a földből. A talajt nem annyira fedik le, mint a korábban említett fajták, ezért úgy érdemes elhelyezni őket, hogy a térkövezett felületben csak kisebb, kb. 75 x 75 cm-es részeket hagyunk burkolat nélkül, ennyi bőven elég a növényeknek az egészséges fejlődéshez. Attól nem kell félni, hogy a gyökérzet idővel megemeli a térköveket, mert inkább lefelé, mint oldalirányban fognak nőni a gyökerek.

– A legnagyobb csábítás a tolvajok számára egy frissen ültetett minőségi facsemete, amit könnyű kihúzni a friss talajból, és jó áron lehet eladni, ha nem sérül meg lopás közben. Ha az arculat megkívánja, vagy bármi más ok miatt úgy érezzük muszáj a térkövezett utcafronti részre értékes fát telepíteni, akkor vegyünk többéves, előnevelt, koros konténeres fát, több méter magasat, kiterjedt lombozattal és ágrendszerrel. Az ültetésnél valószínűleg fel kell majd szedni valamennyi térkövet, mert széles és mély ültetőgödröt igényel egy ekkora facsemete. Az ültetés után viszont nyugodtan visszahelyezhetjük a térköveket a fa köré, akár 60 cm átmérőjű körre leszűkíthetjük a fatörzs körül a burkolatmentes területet. Több talajt nem is érdemes megtartani a fa körül, mert az utcafronton nehéz lesz tisztán és gyom mentesen tartani. Ráadásul a térkővel borított területen nincs elég helye a csákánynak és az ásónak, így a növénybarát tolvaj nem tudja elkezdeni a díszfa körüli talaj kiemelését, és remélhetőleg könnyebb prédát keres aznapra. Vagy jobb esetben úgy lesokkolja a lopásbiztos utcafront, hogy teljesen elmegy a kedve a lopkodástól.

Az utcafront térkövezéséhez jól jön, ha megnézi az aktuális térkő árakat itt: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!