Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Mediterrán kerthez ajánlott térkövek és növények

2015 március 31

Mediterrán kerthez ajánlott térkövek és növények

– Mediterrán térkő mellé telepítsünk mediterrán növényeket! –

Minden európai országnak jellegzetes építészeti stílusa van, és ezen belül is megfigyelhető az adott ország jellemző színvilága. A mediterrán hangulatot legjobban Olaszország építészete tükrözi, itt a térkövezett utak többnyire az agyag szín (terrakotta) és a barna szín árnyalataiban készülnek. Akiket igazán megfog ez a stílus, azok előbb-utóbb megkérdezik maguktól: vajon milyen növényekkel és térkövekkel varázsolhatom a kertembe a mediterrán életérzést?


1. A mediterrán kert antik hangulatú térkövei

– A mediterrán hangulatot régóta keresik a kert tulajdonosok, ezért létezik már több, mint öt éve a ‘mediterrán’ színű térkő, ami a sötétbarna és az agyag színek véletlenszerű keveredésével készül. A lerakott térkő felületen aztán a két szín véletlenszerű foltokat és sávokat alkot, ami nem csak szép, de praktikus is, mivel így a szennyeződéseket ügyesen elrejtő mintázatot kapunk. A mediterrán hangulatot kedvelő vásárló közönség a barna és az agyag szín mellett még gyakran választja az enyhén sárgába hajló, de alapvetően világosbarna ‘homok’ színt, és a sötétebb piros, magyarul bordó színárnyalatot is.

– Persze a színek mellett a térkő formák is megerősítik a kert mediterrán jellegét. Mivel az ókori Római birodalom építészete még mindig elválaszthatatlan része az Itáliai összképnek, ezért az antikolt, éltörésekkel öregített térkövekkel, és az enyhén ívelt oldalú, macskakő jellegű térkővel tudjuk legjobban megközelíteni a mediterrán stílust. A lerakás során a szokásosnál nagyobb fugákat alkalmazzunk, így lesz még inkább ókori hangulata a kész térkő burkolatnak.

– A legújabb divathullámot követők, és a mediterrán hangulat kedvelői egyaránt előszeretettel választják a tégla hatású térköveket. Az egyszerű tégla formán kívül a véletlenszerű éltörések, és a kopott téglához hasonló színárnyalatok adják azt az érzést, mintha ezeréves útburkolat lenne az egyébként frissen térkövezett kerti út. A korábban említett színekkel készülnek az antikolt tégla hatású térkövek is: a színátmenetes agyag és bordó színű, illetve a színátmenetes agyag és homok színű térkövek a legnépszerűbbek. A mediterrán színvilágba illő megoldás a barna mix fantázia nevű színösszeállítás is, amely a barna három árnyalatát jelenti a homok színtől a közép barnán át a sötétbarnáig. A színek nem keverednek egy kövön belül, hanem a lerakásnál az egyszínű térköveket keverik szabályos minta szerint, vagy véletlenszerűen szétszórva.

 

2. A mediterrán kert növényei

– A térkövekkel és az épületünk színeivel és stílusával is sokat közelíthetünk a mediterrán életérzéshez, de az igazi mediterrán növények nélkül ez csak félsiker lehet. Ha a pálmafás dél-olasz tengerpart növényeit nem is, de néhány igazi mediterrán hangulatú növényt itthon is be tudunk szerezni és sikeresen a kertünkbe telepíteni. Ilyen például a jázmin, a rózsa, a liliom, a leander, és a fügefa, illetve a fűszernövények közül a babér és a borsmenta. Szobanövényként jól ismert hazánkban a citrom, a mandarin és a narancs, késő tavasztól kora őszig velük is diszíthetjük mediterrán kertünket, de legjobb, ha ezekkel a növényekkel együtt megvesszük a megfelelő méretű cserepet is, mivel ezeket télen fagytól védett, világos helyen kell majd tárolnunk.

– A fügefát és a rózsa bokrokat akár ki is teleltethetjük a szabadban, ha napos helyre, déli irányba néző fal elé ültetjük őket. A fügefa a kezdő hobbikertészek számára leginkább ajánlott mediterrán növény, mivel szinte bármilyen talajon megél, és igazán a betegségek és a kártevők is ritkán támadják meg. Szerencsés esetben 3 – 4 évvel az ültetés után már termést is hozhat, ez külön sikerélményt ad a gazdának. Azért a fagykár elkerülése érdekében nem árt, ha télire letakarjuk ezeket a növényeket, mert hideg időben előfordulhat, hogy csak a gyökerük marad életben tavaszra.

– A kert karbantartását megkönnyíti, ha a növények szára körül legalább 30 cm széles sávot leburkolunk térkővel. Erre a célra leginkább a Klassziko nevű térkövünk alkalmas, mivel enyhén ívelt oldalaival könnyű belőle köröket alkotni, és a macskakőre emlékeztető formájával antik hangulatot varázsol a kertbe.

 

A mediterrán kertekhez leginkább ajánlott Pilis Antik térkő áráról itt talál információt: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!