Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Melyik a legvékonyabb járdalap?

2014 december 2

Melyik a legvékonyabb járdalap?

 

A legvékonyabb járdalapok

 

A legvékonyabb beton járdalapok vastagsága 3.8 cm, de sokszor ez sem elég vékony. Gyakran a terasz vagy a lépcső burkolása kivitelezhetetlen 1 – 2 cm-nél vastagabb burkoló lapokkal. Nézzük, ilyen esetben milyen lehetőségek vannak a beton járdalapok kiváltására:

 

 


Beton alapanyagú járdalapok 4 cm vastagság alatt

– Ha még elfér a küszöb szintje alatt, akkor a 3.8 cm-es vastagságú beton járdalap a legjobb, a teherbírás és a fagyállóság miatt, ráadásul ezekből a járdalapokból egészen széles a forma, szín és felület választék. Ha 3.8 cm-nél kevesebb a hely, akkor vékonyabb burkoló lapot kell választanunk.

– A BRAMAC fagyálló kültéri járdalapok 1.7 cm-es vastagságban készülnek. A fagyálló, kopásálló és mégis csúszásgátló felület miatt jó választás. A hagyományostól eltérő fugázási technikát igényel, ezért különösen oda kell figyelni a szakszerű lerakásra.

 

Nem beton alapanyagú vékony járdalapok

– A terméskő járdalapok általában 1 – 3 cm közötti vastagságban kaphatók, többé-kevésbé fagyállók, felületük érdes, nem csúszik. Vegyük figyelembe a választásnál, hogy ha nagyon egyenetlen a járófelület, akkor kényelmetlen járni rajta, mert kifordítja az ember bokáját, és kibillenti az egyensúlyból. A fagyállóságot lehet fokozni különböző impregnáló szerekkel. Terméskő járdalapok beépítésénél ügyelni kell rá, hogy ragasztás előtt meg kell tisztítani a lapokat, majd hagyni kell kiszáradni, és csak utána szabad ragasztani.

– Klinker burkoló lapok és Gres (kőporcelán) járdalapok léteznek már 3 mm-es vastagságtól. A mázas felületűek szebbek, de kültérbe a máz nélküli, érdesített felületű lapok a praktikusabbak. Sajnos a szép mázas felületűek csúszósabbak, az érdesített felületűek pedig nagyon nehezen tisztíthatóak. A praktikusságot szem előtt tartva mégis inkább egy kicsit koszos legyen, mint csúszós.

– Nagyobb teraszokon nagyon jól mutat a „Pietre Slim/4” nevű, 4 mm-es vastagságú, extra nagy felületű kőporcelán járdalap. Ebből 60 x 60 cm-es és 120 x 60 cm-es darabok kaphatók. Mivel elég vékony és elég nagy, ezért ápol és eltakar elven akár meglévő burkoló lapokra is ráburkolhatunk vele egy új réteget. Persze a megfelelő lerakásra itt is nagyon kell figyelni, mert ahol nincsenek ragasztóval alátámasztva a nagy méretű vékony lapok, ott az első gyalogos alatt egyből be fognak repedni.

Érdemes tudni, hogy a mázas felületű járdalapok máz rétegének a kopásállóságát 5-féle osztályba sorolják, a legjobb kopásállóságú lapok kapják az 5-ös besorolást, nagy forgalmú helyeken a minimum a 4-es osztályú járdalap.

 

Néhány praktikus kiegészítő a teraszok és lépcsők burkoló lapjai mellé

– Csúszásgátló szalag: ha valami oknál fogva mégis mázas gres lapot, vagy klinker burkoló lapot használunk, akkor létfontosságú kiegészítő a csúszásgátló szalag, amely könnyen és gyorsan felragasztható a lépcső szélére, vagy a teraszon a közlekedési útvonal mentén.

– Lépcső-profil: a funkciója elsősorban az, hogy a lépcső élét védje a letöréstől, lekopástól, de véd a csúszástól is, és még díszcsíknak is megfelel. Rá lehet ragasztani a burkoló lap tetejére, vagy a burkoló lap folytatásaként, a lap mellé is lehet ragasztani.

– Terasz-profil: más néven vízvető, a terasz burkoló lapok szélső sora alá kell beépíteni, így megvédi a terasz alatti falat a csapadékvíztől, mivel a fal síkjából kiáll pár centiméternyit, és nem engedi a vizet visszafolyni a falra.

 

 A beton alapanyagú járdalapok teljes választékát tekintse meg itt: Járdalap-árak.

 

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!