Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Milyen időjárási körülmények között nem ajánlott térkövezni?

2015 január 21

Milyen időjárási körülmények között nem ajánlott térkövezni?

 

Mikor van vége és mikor kezdődik a térkövezés szezonja, kivitelezés szempontjából?

A térkő lerakással foglalkozó szakemberek naptára kora tavasszal már tele van több hétre előre, és július végéig ez folyamatosan így is marad, aztán augusztusban van 1 – 2 hét szabi, és november végéig megint szoros határidőkkel van tele a naptár. Ezzel szemben december elejétől február végéig szinte mindig üres a szakemberek naptára, pedig milyen jó lenne, ha egész évben szépen elosztva jönnének a munkák. De miért ennyire meghatározó az időjárás a térköves szakmában?

 

 


1. A térkő alapozási munkáit hogyan befolyásolja az időjárás?

– Nyilván minden kültéri munkára igaz, hogy szélsőséges időjárási körülmények között nem végezhető. A munkásoktól nem lehet elvárni, hogy folyamatosan dolgozzanak 40 fokos hőségben, vagy mínusz tízben, vagy záporesőben, vagy akár térdig érő hóban. Ennél érdekesebb kérdés, hogy a szélsőséges időjárás hogyan hat a térkövezés során felhasznált anyagokra és eszközökre, mert a munkavégzés nem lehetséges például akkor, ha felázott a talaj, és a munkagépek elsüllyednek a sárban. Az erősen agyagos talaj jellemzője, hogy ha napokig áztatja az eső, akkor a tömörítés során elnyeli a ráhordott zúzott kő réteg egy részét. Sok eső és hirtelen olvadás után tehát nem tanácsos térkövet rakni.

– A teherhordó réteget képező zúzott kő fagyos időben keveredhet kisebb-nagyobb jégdarabokkal, amelyek olvadás után lyukakat hagynak maguk után, így tavasszal a terhelés hatására beindulhat egy tömörödés, ez pedig a térkövezett felület süllyedését okozza.

– Magát a térkövet, mint anyagot egyébként nem befolyásolja az időjárás, mert sem a csapadékvíztől, sem a fagytól nem változnak meg a termék jellemzői.

 

2. Milyen trükkel lehet még tél elején is térkövezni?

– Néhány szakember késő ősszel még elvállal akár fél tucat térkövezést is, és mindegyik munkánál elkészíti az alapot addig a fázisig, hogy a zúzott követ (murvát) betölti a helyére és betömöríti. Így járható felületet kap, ami elnyeli a csapadékvizet, de nem ázik fel, lehet járni rajta száraz lábbal, vagy akár autóval is. Olyan szempontból ez kimondottan előnyös, hogy a zúzott kő réteg jól betömörödik a használattól pont ott, ahol a jövőben a legtöbb terhelést fogja kapni. Később aztán bármikor rá lehet helyezni a térkövet az alapra, ha nem esik hó vagy eső, illetve ha nincs annyira hideg, hogy az emberek megfagynak térkővel a kezükben. Az is gyakran előfordul, hogy csak 2 – 3 év múlva lesz lehetőség befejezni a térkövezést anyagi, vagy más okok miatt. Ilyen esetben arra érdemes figyelmet fordítani, hogy ha nagy a terület lejtése, akkor a nagy eső után mindig ellenőrizni kell, hogy nem lettek-e vízmosások a murvázott felületen, és ha igen, akkor egyből töltsük vissza és tömörítsük be, ne hagyjuk elmélyülni az árkot. Közvetlen a térkő lerakása előtt valószínűleg ki kell majd gazolni a területet, mert enélkül lehetetlen lesz síkra húzni a teherhordó réteget. Az ágyazó homokot nem célszerű előre megvásárolni, ha tudjuk, hogy nem lesz rövid időn belül felhasználva, mert ha átázik, akkor a besöprés körülményes lesz a vizes anyaggal, és csúnya is a térkő felületére betapadó homokréteg. Egy kicsit drágább, de biztos megoldás, ha a besöprő homokot zsákos kiszerelésben vesszük meg, és fedett helyen tároljuk, így bármikor azonnal felhasználható, hacsak nem vizes a frissen lerakott térkő felülete.

– Kemény télben nem érdemes erőltetni a térkövezést akkor sem, ha rendelkezünk kész alappal, és száraz besöprő homokkal, mert az ágyazó homok jégdarabokkal keveredhet, így hiába tömörítjük be a lap-vibróval, az olvadás után süllyedhet a térkő, és javítani kell.

 

Térkő választáshoz termék információkat itt talál: Térkő Termékleírások.

A térkő árakról itt tájékozódhat: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Barna mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Őszilomb Vörös-sárga színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!