Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Milyen kert típusok vannak, milyen térkővel?

2018 szeptember 25

Milyen kert típusok vannak, milyen térkővel?

– A kertek típusai és a hozzájuk passzoló térkő –

.

Amikor azt mondjuk, hogy „kert”, akkor valószínűleg nem mindenkinek ugyanaz a kép ugrik be elsőre. Ez azért van, mert többféle kerttípus létezik, és az ember azt érti alatta leginkább, amilyen neki van, vagy amilyet szeretne, hogy legyen. Ami alapján viszont alapvetően megkülönböztethetőek ezek a típusok, az, hogy mi a rendeltetése, tehát mire használjuk. Zöldségeket szeretnénk termeszteni benne vagy inkább gyönyörködni a szép színes és illatos virágokban és bokrokban? Netán mindkettő? Az is elképzelhető, hogy egy nagyobb terület esetén szabadtéri aktivitást akarunk megvalósítani benne. Bármelyikről legyen is szó, jó minőségű, és a kerthez stílusban passzoló térkövet érdemes használni hozzá, a tökéletes végeredmény érdekében. Nézzük meg egy kicsit közelebbről ezt a témát a cikk folytatásában:


Hová, milyen térkövet használjunk az egyes kert típusoknál?

– Először nézzük a díszkertet. Ez egy szép, zöldellő gyeppel, virágokkal, díszfákkal és díszbokrokkal berendezett terület, amit sövényekkel tarkíthatunk vagy övezhetünk. Egy ilyen helyen kellemes a kikapcsolódás és gyönyörködteti a szemet. Az esztétikai értéke mellett pedig fontos célja, hogy virágaival rovarokat, madarakat csalogassunk a kertbe, és ezzel természetes egyensúlyt teremtsünk. A díszkertet természetességet sugárzó, színes térkővel burkoljuk. Az ívelt, kanyargó kerti utak játékosságot kölcsönöznek a kertnek, ehhez íves oldalú térkőre lesz szükség, mint pl. a Klassziko tégla és Klassziko kocka térkő.

– Egy másik kerttípus a haszonkert. Amikor haszonkertet létesítünk, azzal az a célunk, hogy különféle zöldségeket, fűszernövényeket és gyümölcsöket termesszünk benne. Azonban gyakori eset, hogy az eredetileg dísznövényekkel beültetett kert tulajdonosa egyszer csak úgy dönt, hogy – a reformkonyha divatba jövetelével – milyen jó lenne biozöldségeket, fűszereket és gyógynövényeket is tenni a kertbe, ami már egy néhány négyzetméteres napos vagy félárnyékos hellyel megoldható. Ilyenkor jön létre a vegyes használatú kert. Ahhoz, hogy a díszkert hangulatától ne nagyon szakadjunk el, legtöbb esetben jó megoldást kínál a téglahatású térkő, mivel egyszerre elegáns és természetes, főleg ha égetett agyagszínű térköveket használunk. Nagyon népszerű, gyakori eleme a vegyes használatú kerteknek a magaságyás, amelyet rusztikus, barna árnyalatos térkövekből, vagy téglahatású térkőből építenek. Az ágyások megközelítését könnyíti, ha ugyanezekből a tégla színű térkövekből építünk kerti ösvényt, amely összeköti az ágyásokat egymással, illetve becsatlakozik a fő közlekedési útvonalnak számító térkövezett járdába, vagy kocsibeállóba.

– A következő egy olyan kertfajta, ami kimondottan a nagy kiterjedésű területeken hozható létre. Az úgynevezett tájkert (angolkert) a 18. század első felében, Angliában kialakított kertépítési forma. A franciakertek szabályos szimmetrikusságával ellentétben a tájkert szabálytalan alaprajzú. A tulajdonos házán kívül a kertben akár más építmény is lehet, és itt a fákat és bokrokat szabadon hagyják nőni. Egzotikus növények is kerülhetnek betelepítésre és a legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a kert és a környező természet határai egybemosódnak. A növényzet mellett találhatunk itt kisebb tavat, vagy a szabadtéri kikapcsolódáshoz játszókertet, illetve labdajátékokhoz való pályát is. Az angolkert hangulatához csak nagyon patinás, nagyon természetes hatású térkövet alkalmazhatunk. A bazalt kockákhoz hasonló térkőből építhetünk kerti utakat, például a Klassziko kocka nevű térkő antracit színben pont megfelelő, mert a mérete jóval kisebb, mint az igazi bazalt kockáké, emiatt elegánsabb, és könnyebb kirakni belőle kanyargó kerti ösvényeket.

– Abban az esetben, ha a ház adottságai révén nem lehetünk tulajdonosai egyiknek sem a fentiekben említettek közül, akkor még mindig van lehetőségünk miniatűr kert megalkotására a teraszon vagy az erkélyen. Ebben is rengeteg örömöt lehet lelni, és gyönyörűen kivitelezni, felhasználva a kerttervezés szabályait. A térkövezett terasz esetén általában a praktikusság alapján szokták eldönteni, hogy milyen térkővel burkoljunk. Itt például a kis méretű, íves oldalú térkő nem a legjobb, mivel a székek és asztalok lába könnyen befordulhat a fugákba. Ami ajánlott, az az egyenes, zártan rakható, nagyobb méretű térkövek, a környezethez passzoló színben.

A megfelelő térkő kiválasztása előtt nézze meg most az aktuális térkő árakat, itt: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Barna mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Őszilomb Vörös-sárga színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!