Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Milyen mintákkal tehetünk változatossá egy térkő burkolatot?

2014 október 14

Milyen mintákkal tehetünk változatossá egy térkő burkolatot?

Hogyan tegyünk változatossá térkő felületeket színes mintákkal?

 

A kézenfekvő válasz az, hogy válasszunk legalább egy színt, ami elüt a térkő felületet meghatározó alapszíntől, és abból rakjunk bele mintát. Maga a minta lehet ismétlődő, vagy véletlenszerű. Mindkét változathoz adunk pár ötletet:


A térkő lerakási módok és a színes minták összefüggései

– A leggyakoribb térkő lerakási mód a ‘Futó kötés’, ami azt jelenti, hogy párhuzamos sorok futnak egymás mellett, de egy fél kővel el vannak tolva a sorok egymáshoz képest. Ezzel a kötéssel csak szélesedő, illetve keskenyedő alakzatok rakhatók ki, nem véletlen, hogy olyan gyakran találkozunk a kisebb-nagyobb rombusz mintákkal.

Hullám térkő egyszerű mintával

– Sokkal kényelmesebben tervezhető, és ugyanolyan mutatós az ismétlődő sorminta, pl. soronként minden ötödik térkő kicserélése másik színűre.

Térkő ismétlődő mintával

– Más lerakási módokkal nyilván más alakzatok kirakására nyílik lehetőség, néhány további példa:

Egyéb térkő minták

– Sokkal izgalmasabbá tehető a futó kötéssel rakott szürke térkő felület véletlenszerűen elszórt színes térkövek belekeverésével, min. 1 : 5 arányban.

Véletlenszerű térkő minták

– Rendkívül elegáns megoldás a térkövezett felület szélén futó, erősen elütő színből kirakott oldalsáv.

Térkő szegély kiemelés

Tippek a színválasztáshoz

– Ahhoz, hogy kivehető legyen a minta, a színeknek kontrasztosnak kell lenniük, azaz dönthetünk sötét és világos színek keverése mellett (pl. világosszürke és fekete), vagy egymástól elütő színek használata mellett (pl. zöld és sárga). A leggyakoribb térkő alapszín a szürke, ezt szinte bármilyen másik színnel fel lehet dobni: vörös, sárga, világosbarna, zöld, narancs, vagy homok szín is szóba jöhet. A teljesség igénye nélkül néhány gyakori párosítás a térkő burkolatoknál: vörös alapon sárga minta, sötétbarna alapon homok színű minta, világosszürke alapon fekete minta, homokszínű alapon narancssárga, fekete alapon narancssárga.

Térkő szín párosítások

Alapszín nélküli színkavalkád

– Az alapszín nélküli, 3 – 4 – 5 színből nagyjából egyforma arányban kevert kaleidoszkóp-szerű keverésekkel is nagyszerű eredményt lehet elérni. Az eleve sokszínűre tervezett térkő felület esetén is választhatunk kétféle módszer közül: egyforma szakaszok ismétlődése, vagy teljesen véletlenszerű keverés. Az alapszín nélküli színkavalkád minták esetén talán érdemes szem előtt tartani, hogy kellemesebb érzést kelt, ha a meleg színeket kombináljuk egymással egy adott térkő felületen belül. De ez sem mindig igaz, mert vannak például olyan épületek, amelyeken csak szürke, fekete, fehér és halványkék színek jelennek meg, és mégis tökéletes harmóniában vannak a környezetükkel.

Térkő véletlenszerű szín keveréssel

Figurák térkőből

– Ritkán, de előfordul, hogy egy nagyobb figurát ábrázol a színes térkőből kirakott minta, pl. nemzeti zászlón szereplő ország logót, vagy összetett virágzatú növényfajtát.

Térkőben figura mintaként

 Az általunk gyártott és forgalmazott térkő típusokat és színeket itt tekintheti meg: Térkő-árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!