Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Mit tehetünk a járdalapok között növő gazok ellen?

2014 április 8

Mit tehetünk a járdalapok között növő gazok ellen?

A járdalapok fugáinak gazosodása elleni védekezés

Gyakran megesik, hogy a nemrég készült kerti burkolat általános látképét elrontja a járdalapok között feltörekvő gaz. Ez ellen sajnos nem könnyű a védekezés, hiszen a gyomnövények pontosan a szívósságukról ismertek, ezért képesek oly sok helyen felütni a fejüket és mostoha körülmények között is kitartani. Számos módszer létezik a védekezésre.

Következő cikkünkben adunk néhány tippet a megelőzéshez és a gyomok irtásához is:


A járdalapok formája és a gazosodás közötti összefüggés

A megelőzés egyik módszere lehet a zártan rakható, szorosan illeszkedő forma választása, illetve megvásárlása. Tipikusan a lekerekített végű, domború ívekkel határolt formák azok, amelyeket nem lehet hézagmentesen egymás mellé fektetve elhelyezni, így a hézagokban marad elég élőhelye a gyomnövényeknek. Hozzá kell tenni, hogy a forma kiválasztásának nem ez az egyedüli szempontja, és a négyzet alakú köveknél sem garantált, hogy megússzuk a küzdelmet a gyomok ellen. Sok esetben például az egyenes vonalakkal határolt, sarkos formákat is nagy fugákkal rakják, mert így jobban néz ki, és nem utolsó sorban a hőtágulás miatt is kell legalább 2-3 mm hézag a lapok közé, ennyi hely már elég is gyomnövények számára. A gyomok nemcsak úgy kerülhetnek a kövek közé, hogy a gyökereiket a föld alatt beeresztik a kövek közé, hanem előbb-utóbb a besöprő homokban magról is kikelnek. Az árnyékosabb, és nedvesebb helyeken a moha is könnyen betelepedik a járdalapok közötti fugákba, ez sokak számára kedvező fordulat lehet, mivel a moha teljesen kitölti a hézagokat, így elfoglalja a helyet a gyomnövények elöl, és a járdalapoknak is egy esztétikus zöld keretet ad.

 

Tippek a járdalapok közötti gazosodás megelőzéséhez

  1. A járdalapok melletti szegély kialakítás többek közt arra a célra is jó, hogy útját állja a gyomnövények gyökérről történő terjedésének a burkolat felé. Fontos, hogy ha a szegélykövek között fuga van hagyva, akkor a fugák is ki legyenek töltve kötőanyaggal (habarccsal), különben a gyökerek hamar megtalálják az utat a járdalapok alá.

  2. Érdemes lehet a járdalapokat habarcsba tenni, a fugák kitöltéséhez pedig szárazhabarcsot használni. Ez az anyag víz hatására megköt, így képes a gaz útját állni.

  3. A jó minőségű és megfelelő vastagságú geotextília sokáig ellenáll a gyomnövények feltörekvő gyökereinek, miközben a csapadékvíz elszivárgását sem gátolja. Tehát érdemes a járdalapok alá geotextíliát elhelyezni.

 

Tippek a gyomnövények irtásához

  1. Klasszikus módszernek számít, ha a gazosodó részeket valamilyen vegyszerrel permetezzük le. Ez általában hatásos, bár ezek az anyagok többé-kevésbé környezetszennyezőek, és más növényekre is veszélyesek. Aki nem akar vegyszert használni, alkalmazzon bátran ecetsavat, melyet a gyomokra kell permetezni, lehetőleg szélcsendes időben. A tapasztalat szerint a permetezés 3 – 8 hétig képes távol tartani a gyomokat.

  2. A 100% bio megoldás a kézi gazolás, azaz a gyomnövények kihúzása gyökerestől, kézzel végezve. Ezt eső után 1-2 napig egész könnyen el lehet végezni. Egy hosszú szárú, lapos végű csavarhúzó megkönnyíti az életünket, ha kézi gazolásra adjuk a fejünket. A csavarhúzóval ki tudjuk lazítani a gyomok gyökerét, és utána egész könnyű kihúzni őket. Azért egy 50 m2-es burkolat esetén ez így is legalább fél napos munka, és lehet mondani, hogy az idegekre hat.

A cikkben említett Járdalap formákat áttekintheti a linkre kattintva!

 

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Barna mix színben most nettó 2284 Ft/m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Őszilomb mix színben most nettó 2284 Ft / m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!