Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Mit tehetünk a térkő burkolat felfagyása ellen?

2015 március 3

Mit tehetünk a térkő burkolat felfagyása ellen?

– A térkövezett burkolat felfagyásának megelőzése, helyrehozása –

Általában a kő burkolatokat érő fagykár olyankor jelentkezik, ha a hőmérséklet fagypont alá süllyed, majd kicsit olvad, majd újra fagy éppúgy, ahogy eddig alakult a márciusi időjárás nálunk. Ahogy környezet órán tanultuk: a víz belefolyik a kis repedésekbe, majd megfagyva szélesít rajtuk, így utat nyit még több víznek. A térköveket persze nem repeszti szét a fagy, de itt-ott csúnyán megemelkedhet a burkolat télen. Ilyenkor mit tegyünk?


1. Hogyan javítsuk ki a felfagyott térkő burkolatot?

– A térkövezett felület akkor jó, ha a csapadékvíz nagy részét elvezeti a burkolat szélén lefektetett vízelvezető elemek irányába, illetve egy kisebb részét elszikkasztja a fugákon keresztül a talaj alsóbb rétegeibe. Logikusan hangzik, hogy a híg betonba helyezett és habarccsal kifugázott térkő a legfagyállóbb, de sajnos ez a megoldás hosszú távon nem szokott beválni, mert a beton a talajjal érintkezve felveszi a nedvességet és előbb-utóbb szétmálik, vagy a fagy hatására időnként megemelkedik.

– Tehát, ha már megvan a baj, akkor az első feladat, hogy találjuk meg hogyan került a víz a térkő alá. Talán megúszható a térkő alapjának a szétbontása abban az esetben, ha a fagyás olyan helyen jelentkezik, ahová vízelvezető csövön vagy csatornán keresztül magunk irányítottuk a vizet. A csatorna vagy cső meghosszabbításával, a víz útjának megváltoztatásával valószínűleg meg tudjuk szüntetni a térkövezett burkolat emelkedését és süllyedését.

– Ha ez nem segít, akkor sajnos fel kell szedni a térköveket, és a víz áteresztésére alkalmas, új alapot kell biztosítani a térkő alá, a megfelelő rétegrend kialakításával. A víz áteresztő alap lehet 0 – 50 mm szemszerkezetű zúzott mészkő, azaz murva, vagy zúzott bazalt, szakszerűen tömörítve. A célnak megfelel a cementes sóder is, csak nagyon ügyeljünk rá, hogy nehogy vízzáróvá tegyük túlzásba vitt cement mennyiséggel és döngöléssel.

– Nem túl valószínű, de néha előfordul, hogy a nem megfelelő módon elhelyezett geotextília pont bevezeti a vizet a térkő alá. Ha ez a helyzet, akkor távolítsuk el, vagy szabjuk át a geotextíliát.

 

2. Hogyan előzzük meg a térkövezett felület felfagyását?

– A legjobban azzal járunk, ha a térkő lerakása előtt tanulmányozzuk, hogy az alap különböző rétegeinek mi a megnevezése és funkciója, és csak akkor rakjuk le a térkövet, ha megbizonyosodtunk róla, hogy az alap a megfelelő rétegrendet követve lett kialakítva. Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat: A térkövezés alapfogalmai.

– Ha terasz burkolat készül a térkőből, akkor jó minőségű kültéri flexibilis, fagyálló ragasztót használjunk a kövek alá és fugázó anyagnak is. Ha nem megfelelő a ragasztó anyag terülése, akkor hézagok maradhatnak alatta, és ez már elég is lehet ahhoz, hogy a csapadékvíz fagyos időben megemelje a burkolatot.

– Ha a burkolt felület terméskőből, vagy esetleg bontott téglából készült, akkor magát a burkoló követ érdemes víztaszító anyaggal lekezelni a beépítés során alulról is és felülről is.

 

ÉMI által kiállított minőségi tanúsítvánnyal rendelkező, fagyálló térköveink árairól itt tájékozódhat: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!