Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Szegélyágyás építéséhez ajánlott járdalapok és más anyagok

2015 január 27

Szegélyágyás építéséhez ajánlott járdalapok és más anyagok

Milyen járdalapokkal és egyéb anyagokkal építsünk szegélyágyást?

A szegélyágyás egy színes tér elválasztó a kerten belül, egynyári vagy évelő virágokból, esetleg díszcserjékből vagy tujákból. Leggyakrabban a járdalapokkal burkolt gyalogos út és az épület fala között találkozhatunk virágokkal beültetett szegélyágyásokkal, de egy színpompás növénysáv szinte bárhol jól mutat a kertben. A hozzávalók és a recept itt következik:


1. Hol alakítsuk ki a szegélyágyást?

– A kert bármely részére telepíthetünk szegélyágyást, ahol a növények számára elfogadható a talajminőség, és a terület kerti locsolóeszközzel megközelíthető. Némely növény esetén a fényigényre is tekintettel kell lenni.

– Ha már kész kertben alakítunk ki új szegélyágyást, akkor valószínű a járdalapokkal borított kerti utak nyomvonalán, vagy a kerítés és házfal mentén tudunk mutatósat alkotni. Új kert tervezésénél tartsuk szem előtt, hogy a gyepesített területen később nyírni is kell a füvet, ezért jobb, ha a zöld felületet nem törjük meg más növényekkel, lehetőleg a szegélyágyást se telepítsük a gyep közepébe.

 

2. Szegélyágyás építése facölöpökkel, műanyag vagy beton szegélyekkel és járdalapokkal

– A terepviszonyok miatt sok esetben elkerülhetetlen, hogy a szegélyágyás 10 – 20 cm-rel magasabban legyen mint a járdalapokkal burkolt járófelület. Ilyenkor legalább 20 – 30 cm magas, a talaj síkjából kiemelt szegéllyel kell körbekerítenünk az ágyást. A szegély lehet natúr fa, vagy gombaölővel, alapozóval és fedőfestékkel kezelt fa sorszegély. Sajnos egyik esetben sem számíthatunk hosszú élettartamra, a fa szegélyek ritkán bírják 1 – 2 évnél hosszabb ideig. Élettartam szempontjából jobb megoldás a műanyag szegély, de ez meg látványnak nem túl felemelő. Ha már műanyagot veszünk, akkor legalább olyan színűt válasszunk, ami a lehető legjobban beolvad a környezetbe. Jó megoldás lehet 25 cm-es magasságú, anyagában színes, vagy gyöngykavicsos szegélykő, illetve járdalap élére állítva. A fa cölöpöket, és a műanyagot beépíthetjük egyszerűen egy kalapáccsal a helyére ütve, viszont a szegélykőből vagy járdalapokból készült szegély csak úgy lesz profi, ha betonágyba állítjuk. A fűnyírást végző áldozat helyzetét nagyon megkönnyítjük, ha a függőleges szegélyelemek mellé vízszintes szegélyeket is helyezünk a gyep és a függőleges szegély közé. Ez legalább 10 cm széles elemekből legyen, lehetőleg szilárd anyagból, hogy a fűnyíró kereke elférjen rajta. A vízszintes szegély térkőből, keskenyebb járdalapokból, vagy szegélykövekből készülhet. Különösen jól mutat a bontott tégla utánzatú térkő, vagy terrakotta színű járdalap, illetve szegélykő.

– Az út síkjába süllyesztett szegélyágyás kialakításához csak a vízszintesen elhelyezett szegély elemekre lesz szükség. Ebben az esetben is célszerű betonágyba helyezni a térkövet vagy járdalapot, hogy később a fűnyíró használatától nehogy kimozduljon a helyéről. Ha a szegélyágyás nem közvetlen a kerti út mellett helyezkedik el, akkor érdemes az ágyáshoz vezető útvonalat kialakítani lépésközre helyezett járdalapokkal vagy körtipegőkkel (Ld.: Kerti utak lépésközre helyezett járdalapokból, tipegőkből).

 

Szegélyágyás építéséhez felhasználható anyagok árával kapcsolatban itt tájékozódjon: Szegélyágyás építéséhez felhasználható anyagok árával kapcsolatban itt tájékozódjon: Járdalap árak, Térkő árak, Szegélykő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!