Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Szerszám tároló építése térkövezett alapra

2015 február 3

Szerszám tároló építése térkövezett alapra

Térkövezett szerszám tároló felépítése

Ősztől tavaszig nem sűrűn használjuk a kerti szerszámokat, sütő-főző berendezéseket, játékokat, kerti bútort, és az autók téli gumijait. Kidobni nem célszerű őket, kerülgetni kényelmetlen. Ha találunk legalább 2-szer 2 méteres területet a kertben, ahova el tudunk képzelni egy fedett szerszám tároló faházat, akkor nemcsak a kényelmetlenségtől szabadulunk meg, hanem a család elismerését is egész biztosan kivívjuk:


1. Tippek a tervezéshez

– Az alapterület kijelölése előtt ne csak azt vegyük figyelembe, hogy mennyi helyet áldozunk fel a kertből, hanem azt is, hogy a szerszámtároló megfelelően betöltse a funkcióját. Hacsak nincs asztalos a családban, akkor nem valószínű, hogy jól jövünk ki a faanyagok saját beszerzésével, és méretre vágatásával. Pl. egy 2 x 2 méter alapterületű zárható kis ház ajtóval, tetővel együtt 100.000 – 140.000 Ft közötti áron beszerezhető a gyártóktól (Ld.: ecorgan.hu, vagy olx.hu). A házilag összeszerelhető faházak hatalmas választékban kaphatók, szinte biztosan találunk az elképzelésünknek megfelelőt a barkácsáruházakban, vagy a gyártók mintaboltjaiban. Az összeszerelés mindössze 1 napot vesz igénybe.

– A faház típus kiválasztása előtt mérjük fel, hogy mekkora tárgyak tárolására fogjuk használni, nehogy kisebb legyen az ajtó szélessége, mint pl. a betolni kívánt robogó, vagy kerti asztal. Helyigény szempontjából fontos, hogy a faháznak körbejárhatónak kell lennie, hogy szellőzni tudjon, és hogy hozzáférjünk, ha időnként átfestjük, karbantartjuk.

– Víz bevezetése szükséges lehet, ha a háztól távol van és igényünk lesz a kézmosásra. Ha víz is van a faházban, akkor a tető és a falak hőszigetelésén is érdemes elgondolkodni.

– Biztonság szempontjából jobb, ha minél kevesebb az ablak, és ha van akkor minél kisebb, mert azon keresztül könnyen bejuthatnak az illetéktelen behatolók.

 

2. A térkövezett alap kialakítása

– Kb. 25-30 cm mélyen ássuk ki az alapot, majd a feltöltést kezdjük 10 cm-es tömörített kavicsréteggel, ez lesz a fagyvédő réteg. Erre kerüljön 10 cm száraz beton, vagy útalapnak való zúzott kő megfelelően tömörítve, mivel ez az úgynevezett teherhordó réteg. A faépítmény védelmében mindenképp ajánlott a talajpára elleni vízszigetelés fóliával, vagy kátránypapírral. A vízzáró réteg után 2-3 cm ágyazó homokot húzzunk le sík egyenesre, és ebbe helyezzük a kiválasztott térkövet, illetve járdalapokat.

– A burkoló kövek és burkoló lapok vastagsága általában 5 – 6 cm. Úgy tervezzünk, hogy a kész járófelület a talajszinthez képest 2 – 5 cm-rel magasabban legyen. A szerszám tároló tartóoszlopainak helyére készítsünk beton tuskókat a közepén lyukkal, ezekbe kerülnek majd a fémpapucsok, amelyekhez rögzítjük az oszlopokat. A térköveket, illetve járdalapokat a beton tuskóknál kicsit méretre kell alakítani gyorsvágó géppel, fémvágó koronggal. A faház alapterületén túl érdemes kialakítani legalább 50 cm széles, szilárd burkolattal ellátott járdát. Ennek olyannak kell lennie, hogy a háztól kifelé lejtsen, nehogy bevezesse a vizet a faház alá. Sokat spórolunk, ha a járda kialakításáról már az alapásás kezdetén döntést hozunk, mivel a kiásott alap feltöltésénél ugyanazt a rétegrendet követhetjük, mint a ház alapjánál. A ház körüli járdát is térkővel vagy járdalapokkal burkolhatjuk, nem elhanyagolva a vízszigetelő réteget, és a burkolat határozott lejtését a faháztól kifelé. A járda széleit betonágyba helyezett szegélykövek tartják a helyükön, ezek nélkül a térkövek vagy járdalapok könnyen kimozdulhatnak a helyükről, és az egész burkolat szét fog csúszni.

– A rétegek tömörítését ne hanyagoljuk el, soha ne próbáljunk egyszerre tömöríteni 10 cm-nél vastagabb réteget. A jól elkészített, stabil alap biztosítja a faház tartósságát.

 

3. A könnyű szerkezetes szerszám tároló felállítása

– Az első feladat a kezeletlen faanyagok védelme favédőszerekkel: gombaölővel, víztaszító alapozó réteggel. Vannak olyan részek, amelyek összeszerelés után már nem lesznek elérhetőek, ezek védelme később már nem lehetséges. Az összeszerelési útmutató alapján állítsuk fel a szerkezetet, majd fessük le az egészet olyan lazúrfestékkel, amely jó vízlepergető, nedvességszabályozó és UV-álló tulajdonságokkal rendelkezik. A lazúrfestéket legalább két rétegben vigyük fel.

– A tetőszerkezetet bitumenes zsindellyel fedjük, ezek az épületek nem alkalmasak a cserepek súlyának viselésére. Éppen ezért a tetőre ráállni sem szabad, mert ez egy ponton jelentkező terhet jelentene. Lehetőleg a hóterheléstől is minél előbb meg kell majd szabadítani a tetőt. Az ereszcsatorna általában nem része a csomagnak, de célszerű ennek beszerzése, felszerelése, ezzel is növelhetjük az épület élettartamát.

 

A szerszámtárolóhoz illő térkő árakról itt tájékozódhat: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Barna mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Őszilomb Vörös-sárga színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!