Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Talajtakaró növények a járdalapos kerti utak mellett

2016 április 5

Talajtakaró növények a járdalapos kerti utak mellett

– Miért az élő talajtakaró a legjobb a járdalappal burkolt kerti utak körül? –

Amikor egy rózsabokor körül csak a csupasz talajt látjuk, vagy a szárba szökkent gyomokat, akkor érezzük a késztetést, hogy nagyon gyorsan venni kéne fenyőkérget, vagy kulé kavicsot, esetleg fehér zúzott mészkövet. Ezek a talajtakaró anyagok hasznosak, mert védik a talajt a kiszáradástól, hátteret adnak a cserjéknek, és csökkentik a gyomok életterét, főleg ha geotextilt is teszünk alájuk. Új korában gyönyörűen mutat ez a megoldás, csak lombhullás után romlik el a jókedv, mert a leveleket nagyon nehéz kiszedni a faháncs vagy a kövek közül. Persze járdalapokkal is lehet takarni a talajt, de a járdalappal burkolt felületek is barátságosabbá válnak, ha élő talajtakarókkal tagoljuk és szegélyezzük őket. További tudnivalók a talajtakaró növényekről a folytatásban:


Talajtakaró növények kiválasztása, és gondozása a járdalapokkal burkolt kertben

– A talajtakarónak szánt növény kiválasztásánál a fő szempont az, hogy alacsonyabb legyen, mint azok a bokrok és virágok, amelyeknek szeretnénk gyomnövény mentes hátteret biztosítani. Persze az is fontos, hogy a levelei elég nagyok legyenek vagy elég sok legyen belőlük a takaráshoz. Nem szerencsés, ha az élő talajtakaró tarkább vagy rikítóbb annál a növénynél, ami köré ültetjük. Ennél már csak az rosszabb, ha többféle talajtakaró növényt vegyesen ültetünk a rózsák és cserjék közé. Egyféle, távolabbról nézve is egységes képet mutató fajtát ültessünk, amely télen is zöldell, és nincsenek túl nagy igényei víz és napfény szempontjából.

– A talajtakaróval ellátott cserjés területhez általában járdalappal burkolt kerti út vezet. Közvetlen a járdalapok mellé és akár a járdalapok közé is ültethetünk sziklakerti növényeket. Nemcsak azért, hogy ne legyen gondunk a locsolásra, hanem azért is, mert ezek a fajták nyáron jól viselik a felforrósodó beton járdalapok közelségét. Ilyen például a Kereklevelű kapotnyak, vagy a Fürtös kőtörőfű.

– Ha egy napos helyre épített kerti kiülő mellé ültetett cserjékhez keresünk talajtakaró növényt, akkor az enyhén lila levelű Orbáncfű alkalmas lehet, főleg a nála jóval magasabb örökzöld cserjék esetén. Ez ugyan nem lépésálló növény, és tavasszal igényel némi felújítást, de napos helyen ezen kívül nem lesz vele dolgunk késő őszig. A tavaszi felújítás abból áll, hogy kézzel összefogjuk a növények lombját, és a kezünk alatt ollóval elvágjuk a szárakat, kb. 10 cm-rel a talaj fölött.

– Félárnyékos helyeken a Szőnyegmadárbirs, árnyékban a nevéhez méltóan az árnyékliliom lehet megfelelő talajtakaró növény. Nyáron ne feledjük, hogy ezek a fajták a kánikulát nem bírják ki öntözés nélkül.

– Szélsőségektől mentes helyekre a legjobb választás a télen is zöld, igénytelennek mondható Meténg, és a Japán kúszólonc. A Meténg nyáron gyönyörű kék virágtengerré változik, a Japán kúszólonc pedig fantasztikus illatfelhővel varázsol el minket.

– Mivel a talajtakaró növények többnyire nem lépésállóak, ezért a közlekedési útvonalaink jól láthatóak lesznek egy idő után. Régi praktika, hogy oda kell járdalappal burkolt kerti utat építeni, ahol kikoptak a növények a gyalogos forgalomtól.

– Teljesen gondozás mentes növény nem létezik, figyelni kell rá, hogy szükség esetén kapjon vizet, megfelelő minőségű táptalajt, ha szükséges akkor kártevők elleni oldatot. Tulajdonképpen a fenyőkérget is le kell cserélni néhány évente, és a köveket is meg kell szabadítani időnként a közéjük hulló levelektől és egyéb növényi hulladéktól. Az egyetlen végleges és gondozás mentes megoldás a beton járdalap, vagy a térkő. Ezek a burkolatok esztétikát és rendezettséget visznek a kertbe, ha a környezet hangulatához illő formát és színt választunk. Túlzásokba mégse essünk a járdalapozással, a túl széles kerti utak, vagy túl nagy kerti kiülő helyek felborítják a beton és a zöld felületek egyensúlyát, az egész kert aránytalanná válik.

A talajtakaró növények mellé ajánlott járdalapok legfrissebb árai itt találhatók: Járdalap árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis Antik térkő Barna mix színben most nettó 2284 Ft/m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Őszilomb mix színben most nettó 2284 Ft / m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!