Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Terasz burkolás beton járdalapokkal

2014 október 7

Terasz burkolás beton járdalapokkal

Hogyan kell megfelelően teraszt burkolni járdalapokkal?

 

A beton járdalapok ideálisak terasz burkolására, mivel fagyállóbbak, mint a mázas felületű vagy a természetes mészkőlapok. A járdalapok felülete télen sem csúszik, a felületi struktúrájuk lehet enyhén érdesített, finomszemcsés, vagy akár egészen durva 2 – 5 mm-es zúzott mészkőből. Ha szeretnénk tartós terasz burkolatot, akkor a beépítés során érdemes néhány bevált alapelvet követni:

 


Rétegrend a járdalapokkal burkolt terasznál

– Az alap, ahonnan indulunk vagy egy tartó funkciót ellátó födém, vagy maga a talaj. Mindkét esetben csatlakozni fogunk a házfalhoz, ezért fontos, hogy az első réteg a víz szigetelés legyen. Födém esetén ezt megelőzheti egy hőszigetelő réteg is, de csak akkor, ha ezzel együtt is elférünk a küszöb szintje alatt. A víz elvezetés tervezésénél alapvető, hogy a házfaltól és a teraszra vezető ajtótól kifelé vezessük a vizet, és a munka végén a járdalapok alacsonyabban legyenek az ajtó küszöb szintjénél. A legjobb megoldás, ha bitumenlapokkal teljesen elzárjuk a víz útját. A víz záró rétegnek 2%-os lejtést kell biztosítanunk, ezt lejtést adó beton réteggel oldjuk meg. Mivel a házfalat is meg kell védeni a víztől, ezért a szigetelést lehetőleg fel kell húzni a fal lábazati részére is. Ha a teraszunk nincs alápincézve, akkor is ajánlott ugyanezt a rétegrendet tartani, mivel víz szigetelés híján a járdalapok alatt összegyűlt víz megfagyhat és megemelheti a járdalapokat. Sőt akár az is előfordulhat, hogy a ház falát kezdi el áztatni, és elkezd peregni a vakolat.

– A következő réteg az aljzatbeton, vagy betonhabarcs. Ennek nem feltétlen kell víztaszítónak lennie, sokkal inkább az a lényege, hogy biztosítsa a minimum 1%-os lejtést a belehelyezett járdalapok számára.

– A legfelső réteget maguk a járdalapok jelentik. Jó esetben még elfér a 6 cm-es vastagságú járdalap is a küszöb szintje alatt, ez praktikus a teherbírás szempontjából. Ha már nincs ennyi helyünk a járófelületet biztosító réteg számára, akkor vékonyabb járdalapot kell választanunk. Ha alá van pincézve a teraszunk, vagy emeleti teraszt burkolunk, akkor a lehető legvékonyabb beton járdalapokkal kell dolgoznunk, ezek vastagsága 3.8 cm.

 

Néhány jótanács a járdalapokkal történő terasz burkoláshoz

– Amennyiben meglévő terasz felújítása a feladat, akkor nehezebb a dolgunk, mert nehéz megállapítani mi van a régi járdalapok alatt, ezért javasolt a régi burkolat alatti rétegek lehető legteljesebb eltávolítása, mint nulladik lépés.

– A járdalapok alapanyaga is beton, ezért fontos, hogy a lerakásnál figyelembe vegyük a dilatációt mozgási hézagok kialakításával.

– A legfontosabb a munkálatok kezdetétől a szintek helyes meghatározása: csak annyi réteggel tervezzünk, amennyi elfér a küszöb szintje alatt, de semmiképp se spóroljuk ki a víz záró réteget. Ezen kívül az 1 – 2 %-os lejtéssel is fontos biztosítani a víz elvezetését. A legtöbb szétfagyott, széttöredezett burkolatú terasznál ezeket az alapvető elveket szegték meg.

 

 A választható fagyálló járdalapok jegyzékét különböző csúszásgátló felületekkel itt tekintheti meg: Járdalap-árak.

 

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!