Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térelválasztás a kertben zöld-fallal és járdalapokkal

2016 március 22

Térelválasztás a kertben zöld-fallal és járdalapokkal

– Hogyan válasszunk el tereket a kertben élő növényfallal és járdalapokkal? –

A térelválasztó növényfalak alkalmazása napjainkban a fenntartható fejlődés szimbóluma. Nemcsak az szól mellette, hogy megnyugtatóbb és szebb látvány, mint egy csupasz kőfal. A zöld-fal egy oxigéntermelő felület, csökkenti a por- és a zajszennyezést, sőt a kőfalakat még a hőingadozástól és a nedvességtől is megvédi. Az élő növényi falnak ugyanúgy van helye a teraszon és a kertben is, mint a házfalon. Mivel a növények némi gondozást igényelnek, ezért a zöld-fal elé célszerű legalább egy sorban járdalapokat elhelyezni, biztosítva a sármentes közlekedést nedves időben is. További ötletek a térelválasztó élőfalakról a folytatásban:


A zöld-fal fő alkalmazási területei a kertben

– Az alapötlet egy francia botanikustól származik, mely szerint az esőerdőkben a futónövények által alkotott zárt falak látványát mesterséges telepítéssel is el lehet érni bármilyen függőleges felületen, egy megfelelő tartószerkezet és a sűrűn fedő növényzet segítségével. Hazánkban a legrégebbi, ismert futónövények, amelyek lombját távolabbról nézve zárt zöld-falnak látjuk, a vadszőlő és a borostyán. Maga a tartószerkezet lehet apácarács, drótháló, raklap kerítés, vagy akár műanyag flakonok egymáshoz rögzítésével épített fal.

– Növényfal kerítés: régóta alkalmazott megoldás a telek határra ültetett tuja sor, és a sövény. Megfelelő metszéssel és formálással ezek a fajták szép látványt nyújtanak, azonban szélességüknél fogva minimum 60 cm-es, de gyakran 90 cm-es sávot elvesznek a telekből. Ezzel szemben egy ügyesen kivitelezett zöld-fal 20 – 50 cm-es szélességű sávban elfér, fantáziadúsabb és nem utolsó sorban olcsóbb megoldás. Többféle növényt variálhatunk, akár több színárnyalatból alakíthatunk ki sávokat. A zöld-fal lábánál szükség lehet egy sor járdalap lerakására, hogy a növények gondozását, a lehulló levelek összetakarítását megkönnyítsük. Mutatós megoldás, ha a zöld-fal tartószerkezete és a járdalapok közé nagyobb méretű kulé kavicsokat szórunk, ráadásul a talaj nedvesség tartalmának hirtelen elpárolgását is lassítja, sőt a gyomok szaporodását is fékezi.

– Támfalak esetében adott egy kőből és betonból épített szerkezet, amely önmagában is lehet esztétikus látvány, de soha nem lesz annyira barátságos megjelenésű, mint egy élő fal növényekből kialakítva. A kisebb, előregyártott elemekből épített támfalakat gyakran úgy készítik, hogy eleve kihagynak helyet a kúszó- és futónövények számára. Viszont ha teljesen zárt fallal állunk szemben, akkor kénytelenek leszünk elé ültetni a kedvenc futónövényeinket. Egyes hiedelmek szerint a növényzet folyamatosan nedvesen tartja a falat, ezáltal károsítja és csökkenti az élettartamát. Valójában a növény elszívja a vizet a faltól és szárazon tartja, még az esőtől is védi valamelyest, és az árnyékoló hatása révén nyáron is kíméli a köveket az erős hőingadozásoktól. A támfalak esetén praktikus megoldás lehet, ha a tetejére élszínezett járdalapokat helyezünk túllógatva a fal peremén, és vízorrot belevágva, így a falat megvédjük a lefolyó csapadékvíztől, és a fal tetején egy járható felületet kapunk. Vagy ha nem járható helyen van a támfal teteje, akkor a járdalapokra helyezhetünk balkonládákat, és a zöld-fallal harmonizáló virágokkal ültethetjük tele.

– Kerti pavilonokat nem feltétlenül vesznek körbe zárt falakkal, de a hangulat és a látvány kedvéért egy vagy két oldalról lezárhatjuk apácarácsra felfuttatott növényfallal. A falakat tegyük az uralkodó szélirány felé, így majdnem teljesen szél- és eső-védetté válik a pavilon. A pavilon aljának burkolására használt járdalapokkal érdemes egy 40 – 50 cm széles járdát kialakítani a pavilon körül, így megvédjük a pavilon fa részeit is az esővíztől, és a növények gondozását is megúszhatjuk száraz lábbal, ha kénytelenek vagyunk nedves időben végezni.

– A futónövényekhez stílusban a gyöngykavicsos felületű járdalapok illenek a legjobban, mivel a kavics szemek megjelenése tovább erősíti a természetközeliséget.

A gyöngykavicsos és egyéb járdalapok árai itt érhetők el: Járdalap árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Tégla térkő Mediterrán színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!