Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térkő burkolatok tisztítása

2014 szeptember 16

Térkő burkolatok tisztítása

Hogyan tartsuk tisztán a térkő burkolatot?

 

Előbb-utóbb a szép új térburkolat elkezd kicsit koszolódni, gazosodni, elszíneződni. Vannak módszerek a térkő rendszeres tisztítására, karbantartásra is, és az alkalmi kozmetikázásra is. Lássuk ezeket:

 


A térkő választásnál figyelembe vehető előnyös / hátrányos tényezők

Térkő felület érdessége

– A térkő felületének durvasága ne legyen sem túl érdes, sem túl sima – ha túl sima, akkor télen csúszik, ha túl érdes akkor nehezen tisztítható. A közeli képen látható érdesség pl. még megfelelően csúszásgátló tulajdonságú, és havonta egy-két felsöpréssel tisztán is tartható.

 

– A térkő színe ne legyen sem túl sötét, sem túl világos – ha túl sötét, akkor a por és a világos szennyeződés lesz probléma, ha túl világos, akkor a sötét szennyeződés lesz probléma. Például meredek kocsibeállókon gyakran lehet látni az autógumik okozta fekete csíkot. Ha meredek a kocsibeállónk, akkor eleve zárjunk ki minden olyan színt, amin látszik a gumi csíkja.

– A kisebb hézaggal, zártabban lerakható térkő típusok kevésbé hagyják kinőni, megerősödni a gyomokat.

– A szegély nélkül lerakható (kanyargós kerti utakhoz való) térkőnél érdemes tudni, hogy gyökérről be tud nőni közé a gaz.

– Közterületen lévő térkő burkolat esetén nem érdemes világos színt használni, mert lesz rajta sajnos minden a sár csíkoktól a rágógumiig és olajfoltig.

– A színátmenetes térkövek többsége remek rejtőszínnek bizonyul, ilyenek pl. a mediterrán, az őszilomb és az őszilomb mix, vagy a világosszürke-fekete színösszeállítás.

 

  Rendszeres térkő tisztítási feladatok

– Szép akkor marad a térkő burkolat, ha rendszeresen lesöpörjük, havonta egyszer pedig lelocsoljuk és utána át is söpörjük. Enélkül a pórusokba beépülő por meg fogja változtatni a színét, elkezd majd egyre jobban közelíteni a por színéhez, vagyis fakulni fog.

– A térkövek közti hézagokban kinőtt gazokat lehetőleg tépjük ki rendszeresen, pl. a fűnyírások alkalmával. Évente egyszer szükség lehet a gyomirtózásra is, lehetőleg nem túl környezet szennyező módon.

– A tavaszi olvadás után egyszer mossuk át a térkő felületét, hogy megszabadítsuk a maradék olvasztó sótól és a sár lerakódásoktól.

 

  Alkalmi térkő kozmetikázás

– A térkőre rátapadt tartós szennyeződések és a ránőtt moha eltávolítását célszerű nagynyomású vízsugárral elvégezni. Erre csak ritkán lesz szükség, átlagos igénybevétel mellett ezt 5 évenként szokták elvégezni. Előfordulhat, hogy a nagynyomású mosó mellett speciális folt és moha eltávolító vegyszereket is be kell vetni, és ezek alkalmazása után mégegyszer a nagynyomású vizes tisztítót.

– Klóros vizű medence mellett, és más fokozottan maró hatású vegyszereknek kitett helyeken nem lehet elkerülni az impregnálást, közvetlen a térkő lerakása után, még a burkolat első használata előtt.

– Vannak speciálisan bizonyos szennyeződésekre kifejlesztett vegyszerek, mint pl. rágógumi eltávolító, moha eltávolító, mészkő- és cementfátyol eltávolító, stb. Ezeket csak akkor használjuk, ha tényleg szükséges, mert ezek maguk is erős vegyszerek, és a térkő színező anyagát károsíthatják, ha nem elég szakszerűen visszük fel a felületre. Pl. ha egy ponton nagyobb mennyiséget hagyunk rajta a burkolaton a használat után, vagy véletlen ráborul a flakon egész tartalma egy kisebb felületre.

 

Az általunk forgalmazott térkövek teljes választéka árakkal együtt itt található: Térkő-árak.

 

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Mediterrán mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!