Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térkőből épített magaságyás kialakítása, gondozása

2015 május 12

Térkőből épített magaságyás kialakítása, gondozása

– Hogyan építsünk magaságyást térkőből? –

A két legnagyobb kérdés ebben a témában, hogy mire jó a magaságyás, és miért jó térkőből készíteni? A számtalan előny közül a leglényegesebb az, hogy a földtől 50-60 cm-re kiemelt ágyás gondozása sokkal kényelmesebb, mert kevesebbet kell hajolgatni, ráadásul a megfelelő rétegrend betartása mellett jobb termésre is lehet számítani. Azért érdemes térkőből készíteni, mert a benne lévő föld nyomását a térkő jól meg tudja tartani, és a térkövet nem kell vegyszerekkel kezelni ahhoz, hogy bírja a nedvességet és a fagyot. További érvek és tippek a témával kapcsolatban itt következnek:


1. A térkőből épített magaságyás előnyei

– A magaságyás esetében a talaj minőségét magunk szabályozhatjuk. Általában lassan bomló kerti hulladék kerül a magaságyás aljára, ez a bomlás során hőt termel, így a növények gyorsabban fejlődnek, és hamarabb hoznak termést.

– Ha megfelelő növényekkel ültetjük be, akkor egész kis helyen egész komoly mennyiségű termés lehet az eredmény. Pl. egy 45 cm vastagságú termőtalajban már jól megél a cukkini, a káposzta, és a répa.

– A térkőből épített magaságyás kialakítható akár közvetlen az épület mellett, vagy belső udvaron is úgy, hogy a térkő stílusa nem üt el a környezet színvilágától, hangulatától. A fa anyagokkal és műanyagokkal épített magaságyás esetén az a probléma, hogy a tartósításra használt vegyszerek bemosódhatnak a talajba, a térkő esetében viszont nincs szükség vegyszerekre.

– Társasházak udvarán a magaságyás különösen emeli az összkép barátságosságát, rendezettségét. A növények ültetésénél és gondozásánál találkozhatnak az idősebb és a fiatalabb generációk, kiváló közösség építő program lehet.

 

2. Magaságyás kialakítása a térkő falak megépítésétől a növények telepítéséig

– Miután kijelöltük az ágyás helyét, vizsgáljuk meg, hogy elég tömör-e a talaj alatta, ha nem akkor az ágyás köré tervezett fal nyomvonalában emeljük ki a földet kb. 40 cm mélyen, és töltsük be homokos kaviccsal, amit aztán jól megtömörítünk. Ezután kezdhetjük az első sor térkő lerakását. A térköveket úgy forgassuk, hogy a lehető legnagyobb falvastagságot adják, pl. egy 20 x 10 x 6 cm-es méretű térkő esetén 20 cm-es vastagságú falat tudunk építeni. Maximum 45 cm-es magasságig gondolkodhatunk kötőanyag mentes építkezésben, amennyiben a térkő sorokat kötésre rakjuk. Ha magasabbra emeljük az ágyást, akkor már az első sort rakjuk betonágyba, és minden rá következő sort ragasztással rakjunk.

– A kötésidő lejárta után a kész térkő falat belülről borítsuk erős fóliával, nehogy a víz oldalt kiszivárogjon öntözéskor vagy nagyobb esőzés után. Az ágyás aljára lehetőleg vízáteresztő fólia kerüljön. A talaj rétegeit ezután úgy töltjük be egymás után, hogy alulra a leglassabban korhadó fásanyagok kerülnek, majd felfelé haladva egyre gyorsabban bomló szerves anyagok jönnek. Legalulra legtöbbször a lemetszett faágak kerülnek kb. 5 cm-es darabokra vágva. Ezután, mint gyorsabban bomló réteg következhet pl. a bab-, vagy borsóhéj, vagy vékonyabb szárú növények darabjai. Ezeket az alsó rétegeket még nyugodtan meg lehet tömöríteni, akár vizes állapotban is, hogy jobban tömörödjenek. Ezt követi egy réteg levágott fű, és falevél, majd egy réteg jó minőségű trágya és komposzt. Az utolsó réteg maga a termőföld, ennek jó minőségűnek kell lennie és nem szabad tömöríteni, főleg akkor, ha kisebb fűszernövények ültetésében gondolkodunk.

– A telepítésnél figyeljünk a növények fény és hely igényére. Lehetőleg kis helyigényű, gyorsan érő növényekben gondolkodjunk. Az ágyás északi végébe tegyük a magasabb szárú növényeket, és dél felé haladva egyre kisebbeket. Végül igény szerint öntöző rendszert is kiépíthetünk.

– A termőtalaj 1-2 év után tömörödni, roskadni fog, ilyenkor sajnos nagyobb karbantartásra lesz szükség. Ősszel, az utolsó betakarítás után szedjük le a régi termőréteget, trágyázzuk be alaposan az ágyást, és laza, morzsás állapotban töltsük rá vissza a talajt.

 

A magaságyás építéshez használható térkövek méreteiről, színeiről és áráról itt tájékozódhat: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Tégla térkő Mediterrán színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!