Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térkövezésnél hogyan lehet minimalizálni a szegélykő melletti vágásokat?

2014 június 10

Térkövezésnél hogyan lehet minimalizálni a szegélykő melletti vágásokat?

Térkövezés a lehető legkevesebb vágással

A viacolor vágása porral és hulladékkal jár, megy vele az idő, kopik a korong, ezért mindenki igyekszik elkerülni, amennyire lehet. Következő cikkünkben bemutatunk néhány praktikát, ami segíthet a minimálisra csökkenteni a vágások számát.

 


A térkőszegély helyének megfelelő választása

Bármilyen típusú térkövet is rakunk le, biztos hogy akkor lesz a legkevesebb dolgunk a vágógéppel, ha a két szegély közé egész számú térkő fér be, a betervezett fuga távolságokkal együtt kalkulálva. Mivel a szegélyezés a viacolor lerakása előtt történik, ezért előrelátónak kell lennünk ezen a ponton. Ha mérőszalaggal kimérjük a térkő méretének egész számú többszörösét, az is jobb mint a semmi, de biztosra csak akkor mehetünk, ha úgy járunk el, hogy az egyik oldali szegély lebetonozása után kirakunk legalább egy sort a térkőből, és az utolsó térkő mutatja meg a másik oldali szegély pontos helyét. Persze a kiválasztott helyezési mintától függően lehet, hogy még így is vágni kell majd valamennyit, de ezt is ki lehet védeni, ha olyan mintát választunk, ahol nincs szükség vágásra.

 

A vágás nélkül is lerakható térkő típusok és helyezési minták

Jellemzően a négyzet és téglalap alakú, vagy ezekhez egészen közel álló formák esetén van esély a vágások elkerülésére. Az egyszerű formák mellett az egyszerű minták is alkalmazása is segít csökkenteni a vágások számát, pl. a menetiránnyal és a térkőszegélyekkel párhuzamosan haladó sorok esetén biztos, hogy csak az út elején és végén kell vágni néhány darab térkövet.

Nyilván az egyenes oldalú hasáb formájú térkő illeszkedik legjobban a szegélykő mellé, ebből többféle helyezési mintával is lehet vágás nélkül boldogulni. Pl. a sakktábla mintával, és a hosszirányban futó kötéssel mindig egész kővel tudjuk zárni a sort. Nagyon esztétikus az a rakási mód is, ahol egy hosszirányba helyezett térkő mellé merőlegesen két másikat helyezünk úgy, hogy ezek rövidebb éle mutat a másik térkő hosszú éle felé. Ebben az esetben is 10 cm-es lépésenként bárhol megszakíthatjuk a mintát a szegéllyel, vágás nélkül.

 

Térkövezés szegélykő nélkül

A kanyargó kerti utak, ívek és körök szegélyezése elég nagy kihívás, de akár ki is lehet kerülni egy kis trükkel. Ugyanis megtehetjük azt, hogy a burkolat közepétől kifelé haladunk, így a szélső sort rakjuk utoljára, és ezt a sort helyezzük betonágyba ugyanúgy, mintha a szélső sort alkotó térkövek lennének a szegélykövek. Persze adódhat olyan helyzet, hogy muszáj leszegélyezni az íves oldalakat, ilyenkor célszerű legalább egy sort kirakni a térkőből, és az utolsó kő mellett lebetonozni a szegélyköveket. Az ívek miatt nyilván a lehető legrövidebb szegélykövekkel érdemes dolgoznunk, végszükség esetén használhatjuk a 20 x 10 x 6 cm-es hasáb alakú térkövet is szegélyként úgy, hogy betonba állítva 20 cm magas és 10 cm hosszú szegélykő lesz belőle.

A cikkben említett térkő típusokról további információt található itt: Térkő-árak.


20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2284 Ft/m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Klassziko Térkő Mediterrán színben most nettó 2284 Ft / m2, bruttó 2900 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!