Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térkövezéssel kapcsolatos alapfogalmak

2015 február 17

Térkövezéssel kapcsolatos alapfogalmak

A térkövezés folyamatának megértéséhez szükséges legfontosabb fogalmak

Állítólag a józan paraszti gondolkodás bármely szakterületen kifejleszthető úgy, hogy egy munkafolyamat minden szakaszában felteszünk a szakértőknek két alapkérdést: „Mi ez?”, és „Mire jó?” Ebből kiindulva nézzük végig a térkő lerakás folyamatát, és határozzuk meg a legfontosabb alapfogalmakat:


1. A térkő beépítése során használt anyagok neve és funkciója

A térkő lerakása előtt stabil alapot kell kialakítanunk, ezért a várható terheléstől és a talaj minőségétől függően 20 – 50 cm földet ki kell ásnunk, vagy földmunkagéppel kitermeltetnünk. Hogy 20 vagy 50 cm a mélység, azt jobb, ha tapasztalt szakemberre bízzuk, mert pl. frissen töltött, vagy laza, homokos talaj esetén kisebb terhelésre méretezve is illik minimum 30 cm mélyen kiszedni a földet. A visszatöltés lépései sorrendben a következők:

– Altalaj / Tömörített talaj réteg: Az altalaj egy kemény, betömörödött, mélyebb talajréteg, amely évek óta nem volt megbontva, ezért alkalmas arra, hogy az útalap rétegeit erre terítsük. A maximális tömörség érdekében még ezt is meg szokták döngölni.

– Talaj javító réteg: Ha nem elég tömör az altalaj, akkor 20 – 55 mm szemszerkezetű zúzott mészkővel, vagy zúzott bazalttal fel lehet javítani, ugyanis a zúzott kövek beékelődnek a talajba, és megakadályozzák a süllyedést.

– Térkő tükör / Teherhordó réteg / Zúzalékágyazat: a térkő tükör, vagy teherhordó réteg, vagy zúzalékágyazat ugyanazt jelenti, azaz egy 10 és 50 cm közötti vastagságban elterített útalap réteg (általában 0 – 50 mm szemszerkezetű zúzott mészkő, vagy zúzott bazalt). Ezt építőanyag kereskedésekben legtöbbször „útalapnak való murva” fedőnéven lehet kérni.

– Cementes sóder alap réteg: a térkő tükör, vagy teherhordó réteg készülhet megfelelő szemszerkezetű sóderből is, bár ez nem ideális útalap, mivel a gömbölyű kavics szemek könnyebben mozdulnak el egymáson, mint a zúzott kövek. Viszont a sódert cementtel keverve és belocsolva kapunk egy laza szerkezetű betont, ami elég erős ahhoz, hogy ne süllyedjen, mégis elég laza ahhoz, hogy a csapadékvizet áteressze, és a mélyebb talajrétegekbe továbbítsa.

– Ágyazóhomok réteg: 0 – 4 mm szemszerkezetű folyami homok, más néven kétszer rostált homok, amit 2 – 4 cm vastag rétegben terítünk rá a térkő tükörre, és aztán ebbe fektetjük bele a térkövet. Ennek a rétegnek az a feladata, hogy az alatta lévő réteg egyenetlenségeit kitöltse, és a térkőnek egyenletes alátámasztást biztosítson, hogy a felülről ható nyomás ne egy ponton terhelje a térkövet. Úgy érdemes kalkulálni, hogy a 4 cm vastag homokréteg kb 1 cm-t roskadni fog, miután a térkövet beütjük a végleges helyére.

– Ágyazati beton, betonágy: tulajdonképpen a legelső lépés szokott lenni a térkövezésre szánt terület széleinek megerősítése szegélykővel, mivel ez ad erős keretet a burkolatnak, megakadályozva a szélső kövek kimozdulását, és a térkővel burkolt felület szétcsúszását. A szegélykövek ezt a tartó funkciót csak úgy tudják ellátni, ha bebetonozzuk őket, azaz betonágyba helyezzük, vagy más kifejezéssel ágyazati betonba rakjuk. Ehhez általában 25-30 cm mély, és egy ásónyom széles árkot szoktak ásni, és ebbe töltik be a megfelelő minőségű folyékony betont, amibe beleállítják a szegélyköveket, ügyelve arra, hogy a kijelölt zsinórt kövessék magasságban és egyenességben. Az ágyazati beton a 20 cm magasságú szegélykő feléig érhet maximum, ez elég ahhoz, hogy erősen tartson, és betonágy szintje fölött még marad elég hely a 2 – 4 cm ágyazóhomoknak, és a 6 cm vastag térkőnek is.

– Térkő burkolat / járófelület: ez a 6 cm vastag előregyártott beton útburkoló kő, amin járni fogunk, miután szakszerűen beépítettük.

– Fugázás, besöprő homok: általában a maradék ágyazóhomokot szokták a lerakott térkövek felületén szétteríteni, majd durva sörtéjű söprűvel a térkövek közötti hézagokba juttatni, ez a fugázás, vagy besöprés. Ha nagyon vizes a maradék ágyazóhomok, akkor nehéz teríteni, ilyenkor el kell szaladni egy barkácsáruházba, és meg kell venni pár zsák száraz besöprő homokot, valószínűleg arany árában. Amikor a térköveket a helyükre ütjük egy lapvibrátor nevű berendezéssel, akkor a kövek alatt, és a kövek közötti hézagban található homok is betömörödik, és stabilan a helyükön tartja a térköveket.

 

2. A térkövezéshez használt eszközök neve és funkciója

– A térkövezéshez használt eszközökről készült, képekkel felszerelt leírás a korábbi cikkünkben megtalálható itt: A térkövezés szerszámai.

 

Az általunk forgalmazott térkő termékek teljes választéka és árai itt találhatók: Térkő árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Tégla térkő Mediterrán színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!