Térkő gyártó és forgalmazó

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Térköveinken, térköveinkkel jól jár!

Üvegházak és járdalapok

2015 február 24

Üvegházak és járdalapok

Üvegház tervezése és kivitelezése járdalapok felhasználásával

Az üvegház építése előtt jó sok mindent át kell gondolnunk: milyen növények lesznek benne, mekkora azok helyigénye, mennyi helyünk van a kertben, mennyi pénzünk van a feladat megoldására, mekkora mérettől kell bejelentenünk a helyi építésügyi hatóságnál. Jó tudni például, hogy egy 6 m2-es termő területen 4 tő futóparadicsom, és 6 tő paprika fér el, vagy hasonló mennyiségű saláta, hagyma és retek. További fontos tudnivalók a cikkben:


1. Tippek a kész, összeszerelhető üvegházak kialakításához, és a járófelületek járdalapokkal történő burkolásához

– Ha kész, összeszerelhető üvegház felállításában gondolkodunk, akkor célszerű bővíthető, és áthelyezhető típust vásárolni.

– A hely kiválasztásánál abból induljunk ki, hogy az építménynek déli tájolásúnak kell lennie, és ha szeretnénk fűtés nélkül üzemeltetni, akkor lehetőleg szigetelt is legyen.

– Ha nincs szigetelve, akkor is lehet használható, gondoljunk bele mennyit számít az a plusz 5 – 6 fok a kinti hőmérséklethez képest, így akár egy hónappal is kitolhatjuk a növénytermesztés szezonját.

– Az elhelyezésnél az is szempont, hogy az üveg felületek ne szennyeződjenek, mert a koszos üvegen át a növények nem fognak elég fényt kapni.

– A legtöbb esetben masszív acélszerkezet a váza az építménynek, hogy a legnagyobb szélben is kitartson. Éppen ezért a hely kiválasztása után a kivitelezés első lépése a beton alap kialakítása úgy, hogy az acél tartó elemeket jól fogja a beton. Akár előregyártott beton zsaluelemekből készítünk alapot, akár kiássuk a beton helyét, arra figyeljünk, hogy az üvegház minden lábára jusson 50 kg-nyi beton, így biztosan nem fog a szerkezet elmozdulni, deformálódni.

– Az alap kialakítása után jelöljük ki az ágyások helyét, és a közlekedési útvonalakat a bejárattól a növényekig. A közlekedési útvonalakat célszerű járdalapokkal burkolni, ezek jellemzően 20 cm, vagy 40 cm szélesek szoktak lenni. Mivel csak személyi forgalom fogja terhelni a járdalapokat, ezért különösebb alap építésében nem kell gondolkodnunk, legtöbb esetben elég kiszedni a földet a lapok vastagságának megfelelő mélységben, és gumikalapáccsal a helyükre ütni a járdalapokat.

– Az üveg felületek gyakori tisztítást igényelnek, ezért jobb, ha az építményt kívülről is körbejárhatóvá tesszük járdalapokkal. Külön alap itt sem szükséges a járdalapoknak, de arra ügyeljünk a beépítésnél, hogy a vizet az üvegháztól kifelé vezessék a lapok, ne az építmény alá.

– A szerelési útmutató alapján a szerkezet elemeit általában előre össze kell illeszteni, majd ezután rögzíteni a korábban bebetonozott lábakhoz. Az üveget sok esetben sziloplaszt ragasztóval kell a helyére rögzíteni, ez biztosítja a megfelelő hő- és vízszigetelést is. Persze még jobb, ha az üveg rögzítése az acél szerkezetbe gyárilag megoldott.

– Jó, ha átszellőztetésre is van lehetőség, a szellőztető felület nagysága minimum az alapterület nagyságának 20%-a kell legyen, lehetőleg az uralkodó széliránnyal ellentétes oldalon elhelyezve. Nagyobb költségvetésű üvegház esetén a szellőztetés akár automatizált is lehet, ezzel elkerülhető a túlmelegedés, túl párásodás, penészedés, sőt egész pontosan beállítható a növények számára ideális hőmérséklet.

 

2. Tippek az üvegházak házi kivitelezéséhez, járdalapokkal burkolásához

– A házi kivitelezésben az a legjobb, hogy teljesen az igényekre szabott lesz a megoldás, és a munkadíj biztosan nulla körüli érték lesz. Ennek ellenére az igények meghatározásánál nem árt, ha mindjárt számolunk a pénzügyi keretekkel is, mert az anyagköltség is hamar pár százezer fölé szaladhat.

– Az elhelyezkedésre vonatkozóan az 1. pontban leírtakat vegyük figyelembe.

– A szerkezetnek annyira masszívnak kell lennie, hogy akár 100km/órás szél se boríthassa fel. A tetőnek akár 50 cm-es hótömeg alatt sem szabad beszakadnia, vagy legyen min. 25% meredekségű, hogy ne maradhasson meg rajta vastag hó réteg. A legprofibbak arra is gondolnak, hogy a csapadékvíz felfogható legyen tároló hordókban, mert ugye ennél jobb és olcsóbb módszer nem létezik a locsolásra.

– Az alap kiásás előtt gondoljuk meg, hátha érdemes földbe süllyesztett üvegházat építenünk, ezzel sok fűtésköltséget megtakaríthatunk. Ehhez kb. másfél méter mély gödröt kell ásnunk, és körbefalazni úgy, hogy a fal 20-30 cm-t álljon ki a talajszint fölött. Ennél a változatnál különösen kell ügyelni a megfelelő tájolásra, hogy a viszonylag magas falak miatt ne legyenek túl sokat árnyékban a növények.

– A járófelületek kialakítása egyszerűbb kész járdalapokkal, mint helyszínen kizsaluzni és híg betonnal kiönteni. Arról nem beszélve, hogy sokkal tartósabb is a gyári járdalap, mint az öntött beton járda. Az üvegház bejáratától az építmény végéig dupla sor járdalapot szoktak rakni, és ebből ágaznak le a kijáratok az ágyások felé. Ezek a leágazások már egy sor járdalappal készülnek, vagy akár egész keskeny, 20 cm széles járdalapokkal, oldalazva még ezeken is lehet közlekedni. A fűtés- és locsoló csöveket a járdalapok mellé szokták telepíteni, de ezt a részét érdemes szakemberre bízni, még házi kivitelezés esetén is.

– Az átlátszó felületek lehetnek üvegből, vagy polikarbonátból. Az üvegnek jobb a fény áteresztő képessége, viszont a polikarbonátnak jobb a hőszigetelése. A növények igényei alapján döntsük el, hogy inkább a melegre, vagy inkább a fényre lesz nagyobb szükség.

 

Az üvegház építéséhez használható, különböző méretű járdalapok árait itt találja: Járdalap árak.

20 x 10 x 6 cm-es Pilis térkő Őszilomb mix színben most nettó 2520 Ft/m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Klassziko Tégla térkő Mediterrán színben most nettó 2520 Ft / m2, bruttó 3200 Ft/m2 áron.


Térkő akciók »

Térkő minőségi tanúsítványok
Részletek »


Hasznos tippek vásárlás előtt: Hogyan győződhetünk meg a térkő minőségéről?
Részletek »

Tartósan a legolcsóbban kínáljuk térkő termékeinket - szakképzett, tapasztalt partnereink segítségével komplett szolgáltatást nyújtunk - ingyenes szaktanácsadás.

Széles forma -, felület - és szín választék!