You are currently viewing Szép kertek és kert ötletek (képekkel)

Amikor van egy udvarunk, ami csak a miénk, izgalmas időket tölthetünk azzal, hogy úgy csinosítgatjuk, ahogyan csak akarjuk. Sokunk álma egy gyönyörű kert. De nem kell, hogy csak álom maradjon, ha tudjuk, hogy mi kell a megvalósításhoz. Nézzük meg, mik az ötleteink szép kertek kialakítására.

Szép kert ötletek

1. Gyep

Az egyik dolog, ami a szép kertek, udvarok megteremtéséhez kell, az a gondozott fű. A megfelelő hosszúságúra vágott, rendszeresen öntözött, zöldellő gyep. Ez a gyönyörű kertek alapja. Gondoljuk át, hogy milyen célra akarjuk használni a gyepet, mert ez határozza meg, hogy milyen fűmagkeveréket használjunk.

Ha nagyon szép füvet akarunk, amit kevéssé használunk majd, akkor vehetünk díszgyepet. Amennyiben kevesebbet tudjuk gondozni és főleg a gyerekek fognak rajta szaladgálni, akkor telepítsünk taposástűrő gyepet. A legtöbb fűféle napon fejlődik jól, ezért ha a mi kertünk inkább árnyékos, akkor javasolt árnyéktűrő fűmagkeverék beszerzése.

2. Növények

Kíméljük meg magunkat a plusz munkától, és telepítsünk kevés gondozást igénylő, mutatós növényeket a térköves kertbe: szárazságtűrő cserjéket és díszfüveket, amik fantasztikusan néznek ki, ahogy a szélben lágyan lengedezik a hosszú, keskeny levelük. Az ízlésesen elrendezett, színes, életteli virágok tovább emelik a kert pompáját.

3. Kerti szegély

kerti szegély több fajtája kialakítható, ami szintén jelentősen hozzátesz, hogy csodássá varázsoljuk a térköves kertet. Például a térköves járda és a füves terület találkozását remekül fel lehet dobni egy növénycsoport oda helyezésével. Rendkívül jól mutat az is, amikor többféle kőtörmeléket használunk az elválasztásra. A különböző méretű és színű kövekből érdekes geometriai formákat rakhatunk ki. Vagy szórhatunk a járda és a pázsit közé színes mulcs réteget, egy 15-20 cm széles sávban.

4. Járda, térkő

Fontos szerepet játszik az esztétika szempontjából a járda. Konkrétan a térkövekre gondolunk, amiket úgy kell kiválasztani, hogy ne csak praktikus legyen, hanem tovább növelje a szép kert megjelenésének színvonalát.

5. Dekorációs termékek

Ötletes megoldás a térköves kert csinosítására, ha kreatív berendezési tárgyakat helyezünk el. Nagyon otthonossá és kényelmessé teszi a kerti tartózkodást egy párnázott kerti kanapé. Mellé egy kis asztalka, napernyő és minden adva van egy jó kis ebéd utáni relaxáláshoz.

Aki szereti a mediterrán kert hangulatát, az fesse fehérre a falakat, és alakítson ki boltíveket a bejáratoknál. Ehhez igazán passzol, ha jó sok, virágokkal teli cserepet helyezünk el, mindenfelé a térkő felületen. A kerti asztalok és székek mellett izgalmas kiegészítők a hatalmas kerti kaspók, vagy a kerti szobrok. Elég vonzó látvány az is, amikor nagy dézsákba ültetünk színes virágokat.

6. A színek összehangolása

A harmónia mindig egy fontos szempont, ha valami szépet akarunk alkotni. A különféle színárnyalatok hatással vannak a hangulatunkra. Tudatos alkalmazásuk pedig nagymértékben hozzájárul a környezet harmonikus kialakításához.

A kert színei az alábbiakból állnak össze:

 

    • növények színeiből

    • az épület falának színéből

    • és a burkolatok színeiből.

A megfelelő színválasztás optikailag növeli a teret. Ha viszont össze nem passzoló színeket használunk, vagy egyszerűen túl sokfélét, az zsúfoltságot idéz elő, illetve azt érezzük, hogy valahogy nem kellemes az ott tartózkodás.

Mielőtt belevágunk a kertfelújításba, előtte nézzünk utána, hogy milyen típusú növényeket akarunk telepíteni. Érdemes olyan fajtákban gondolkodni, amik nem igényelnek túlságosan sok gondoskodást, és mégis szépen mutatnak. Ez főleg akkor fontos, ha már előre tudjuk, hogy kevés időnk van a kerttel törődni.

7. A kert célja

Azt is el kell döntenünk, hogy milyen céllal akarjuk kialakítani a kertet.

 

    1. Főleg pihenésre szánjuk, vagy valami aktív sporttevékenységre?

    1. Esetleg a baráti összejövetelek alkalmából történő sütés-főzésé lesz a főszerep?

    1. És itt az egyik legfontosabb kérdés, hogy mennyit szánunk rá?

Ennek fényében kell elvégeznünk a tervezést, hogy végül tényleg az valósuljon meg, amit szeretnénk.

Szép kertek kialakítása: Házilag vagy szakemberrel?

Ajánlott igénybe venni kertépítő szakember segítségét, akivel bejárjuk a területet, mielőtt bármibe is fognánk. Építési telek vásárlása előtt is hasznos dolog, ugyanis így nagy összegeket tudunk spórolni. Jó tudni, hogy érdemes-e egyáltalán megvásárolni a kinézett területet, meg tudjuk-e ott valósítani az elképzeléseinket.

Természetesen házilag is meg lehet oldani, de az az igazság, hogy érteni kell a különböző burkolatok és növényfajták típusaihoz. Azt is tudni kell, hogy mit hová érdemes elhelyezni a kertben. Ezért is jó, ha kertépítő szakemberhez fordulunk.

Kert ötletek képekben

1. Kertépítés fotók

 

2. Ilyen volt ilyen lett kerti fotók

3. Modern kert fotók

Amennyiben minőségi alapanyagokból szeretné megépíteni kertjét, tekintse meg térkő árainkat itt: Térkő-árak.

Kovács Vilmos térkő szakértő